"Jazz Велинград": иновативен фестивал въвежда културата в образованието, свързва поколенията и развива млади таланти


"Jazz Велинград": иновативен фестивал въвежда културата в образованието, свързва поколенията и развива млади таланти

2111

Високостойностни музикални проекти с ярки образци от българската музикална традиция ще представи в първото си издание "Джаз Велинград".

Програмата включва "Открит урок по музика", в който ученици на живо и онлайн ще бъдат запознати с медните духови инструменти. Двудневното събитие предвижда и работилници с талантливи деца от града, които ще музицират с артисти от националната джазова сцена. Събитията ще се проведат на различни локации във Велинград при свободен вход на 15 и 16 юли.

Първият основен концерт от фестивала ще отбележи завръщането на голямата сцена на легендарната джаз и поп вокалистка Мими Николова. Със съдействието на Jazz FM тя подготви програма със забележителните си песни, сред които "Замълчи, замълчи", "Когато луната изплува", "Малката креолка", "Мостчето на влюбените", "Двата бряга" и др., като добави и любимата на поколения българи "Приказка", както и четири джаз стандарта. На сцената за първи път тя ще ги представи с автора на аранжиментите Самуел Ефтимов – пиано, Владислав Мирчев – контрабас и Стоян ЯнкуловСтунджи – барабани. Концертът е на 15 юли от 20.00 ч. на пл. "Николай Гяуров" и в него специално участие ще вземе тромбонистът Велислав Стоянов. По-рано през деня Мими Николова ще се срещне с обществеността на Велинград в 16.00 ч. в Градската художествена галерия. Тя ще разкаже за своя живот с музиката, за хитовете и успехите, за израстването и сбъдването на мечтите. Със специален поздрав към нея ще се обърнат децата от ДЮВИШ Звънче, които ще чуят напътствени думи от бележитата изпълнителка. Те ще поднесат свои изпълнения на сцената в центъра на Велинград преди концерта на Мими Николова от 19.30 ч.

Вторият фестивален ден ще започне с "Открит урок по музика", който ще се проведе от 16.00 ч. в ЦПЛР – ОДК – Велинград. Участниците във вечерния концерт Велислав Стоянов – тромбон, Димитър Льолев – саксофон и Мартин Ташев – тромпет ще представят пред децата и гостите на събитието темата за медните духови инструменти и използването им в различни жанрове. Разказът им ще е придружен от музикални демонстрации. Урокът ще се предава на живо на Фейсбук страницата на Jazz FM, ще бъде записан и впоследствие излъчен в ефира на радиото, както и публикуван в неговия ЮТюб канал. Тримата събеседници в разговор с програмния директор на Jazz FM Светослав Николов ще разкажат също за своя път към големите сцени, за развитието на таланта и усъвършенстването на уменията.

От 16.30 ч. до 17.30 ч. Велислав Стоянов, Димитър Льолев и Мартин Ташев ще подготвят в работилница съвместни изпълнения с Младежката музикална формация при ЦПЛР – ОДК – Велинград, на която Велислав Стоянов е диригент. Ще ги чуем от 19.30 ч. на основната сцена на фестивала на пл. "Николай Гяуров". Тогава ще прозвучат и самостоятелни изпълнения на оркестъра, както и обща програма с младите вокалисти от ДЮВИШ Звънче. Част от изпълненията ще бъдат съпроводени от танци, представени от работещия също към комплекса КСТ "Импулс – Велинград 2002". Свои творби в изложба паралелно ще покажат децата от школата по рисуване при ЦПЛР – ОДК – Велинград.

В 20.00 ч. ще започне концертът "Онзи вятър от първата среща" на Йосиф Цанков джаз бенд с участието на Велислав Стоянов – тромбон, Димитър Льолев – саксофон, Мартин Ташев – тромпет, Милен Кукошаров – пиано, Даниеле Феббо – контрабас, Борислав Петров – барабани. В програмата инструментално ще бъдат представени сътворени от Йосиф Цанков непреходни творби от музикалната история на България: "Керванът", "Недей тъгува", "Песен моя, обич моя", "Под жълтите листа на старата липа", "Когато луната изплува", "Аз срещнах случайно две сини очи", "Повей, ветре", "Приказка", "Пеят 100 китари" и "Страстно обичам жените".

"Джаз Велинград" се провежда от община Велинград по инициатива и с медийното партньорство на Jazz FM.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички