Kate Bush с червени обувки в ефира на Картини от една изложба


Kate Bush с червени обувки в ефира на Картини от една изложба

5327

Албумът "The Red Shoes" (1993) на Кейт Буш (Kate Bush) ще бъде представен в "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР.

Предаването за концептуални проекти, водено от Сергей Шишов, започва след новините в 21 часа.

Детството на писателя Ханс Кристиан Андерсен намира отражение в неговото творчество и особено в приказките, с които най-вече става известен. Например в "Червените обувки" (1845) се откриват спомени от случката с баща му, на когото поръчали да направи обувки от червена коприна и кожа, а също така и от отношенията на автора с доведената му сестра Карен, която откровено го мразела.

Историята в тази приказка е за момичето Карен, което е дотолкова обсебено от желанието да носи червени обувки, че е наказано да танцува с тях без прекъсване. Налага се  да отрежат краката й, за да я освободят, преди да постигне душевен мир.

Режисьорите Michael Powell и Emeric Pressburger се вдъхновяват от тази приказка и представят едноименен филм, отличен с две награди "Оскар" през 1948. Фабулата е посветена на млада балерина, която трябва да направи избор между любовта и професионалното си призвание. В случая двамата режисьори интерпретират действителната драма между хореографа Сергей Дягилев и английската балерина Diana Gould.

Лентата прави силно впечатление на британската певица Кейт Буш, която се среща с Michael Powell през 1989 и решава да направи албум с мотиви както от приказката на Андерсен, така и от филма.

"Тази идея ми е много близка, защото когато съм обсебена от определена мисъл, от начина, по който се проявява нейната власт върху мен, а по някакъв начин и върху работата ми, често пъти това се превръща в битка между този, който отговаря за записа и мен", споделя вокалистката.   

За целта Кейт кани цяло съзвездие музиканти: трио Българка, Ерик Клептън (Eric Clapton), Гари Брукър (Gart Brooker) от Прокъл Харъм ( Procol Harum), Джеф Бек (Jeff Beck), Найджъл Кенеди (Nigel Kennedy), Принс (Prince), диригента Майкъл Кеймън (Michael Kamen) и други, с които работи в своето студио в графство Кент повече от три години.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички