Кой ще люлее Главната сцена на Exit 2011 между 7 и 10 юли


Кой ще люлее Главната сцена на Exit 2011 между 7 и 10 юли

4356

До началото на фестивала Exit, който традиционно се провежда на Петроварадинската крепост в Нови Сад, остава по-малко от месец.

Както MySound.bg нееднократно информира, между 7 до 10 юли той ще представи над 600 изпълнители на повече от 20 сцени, като ще посрещне своя двумилионен посетител тази година. Освен вече обявените артисти, на Главната сцена ще се изявят още Big Audio Dynamite, Амаду и Мaриам (Amadou & Mariam) (на снимката), Disciplin A Kitschme, David Rodigan, Caspa и Dygital Mystikz & SGT Pokes.

Според Dragan Ambrozic, програмен мениджър на Главната сцена, "Exit тази година има намерение да се върне към алтернативната културна сцена на 80-е и 90-е, както и тази от първото десетилетие на 21 век... В този контекст, за сръбската музикална сцена, която се свързва с глобалните бизнес тенденции, е изключително важно да продължи да кани най-значимите алтернативни изпълнители, които иначе не биха гостували. Ето защо Главната сцена тази година е по-отдадена от всякога на подкрепата на многообразието и различните гледни точки на света. Алтернативната културна ценностна система все още не е широко приета тук, където стандартите дълго време бяха неясни. Grinderman, Pulp, Portishead, Big Audio Dynamite, Бед Рилиджън (Bad Religion) са големи имена в историята на музиката, идващи именно от този свят, а Arcade Fire, M.I.A, Santigold и Едитърс (Editors) са много важни за сцената в момента. Дори добрият стар Джамиркуай (Jamiroquai) винаги е проповядвал хората да имат екологичното съзнание".

Пълна програма на Главната сцена за 2011:

Arcade Fire, Pulp, Jamiroquai, Portishead, Grinderman Editors, M.I.A, Bad Religion, Santigold, Magnetic Man, Big Audio Dynamite, Amadou & Mariam Jinx, Darkwood Dub, Disciplin A Kitschme, S.A.R.S Digital Soundboy Soundsystem, DJ Мъгс (DJ Muggs), Danny Byrd & MC Dynamite, S.P.Y feat Stamina MC, Dygital Mystikz & SGT Pokes, David Rodigan, Caspa Petrol, Atheist Rap

Британците от Big Audio Dynamite, известни още като B.A.D., правят перфектна комбинация от пънк, реге и електронна музика с вокали и китара от Mick Jones, фронтмен на Клаш (Clash). Въпреки голямата пауза от четиринадесет години, която направиха, те се събраха отново през януари 2011, за да участват в няколко международни фестивала по целия свят. Заедно с тях Exit има честта да бъде домакин на големи имена на световната музикална сцена - Amadou & Mariam, афро-бийт дует. Музикантите са известни като "сляпата двойка от Мали". С нетипичния си подход към музиката, те съчетават рок-ен-рол китари, сирийски цигулки, кубински тромпети, индиански ударни инструменти, характерни за етническата група Dogona от Мали.

С Jinx, Darkwood dub и S.A.R.S., откривайки Главната сцена, хедлайнър ще бъде и още една група, изключително важна за развитието на местната музикална сцена - Disciplin A Kitschme. Експлозивна комбинация от фънк ритми с пънк нотка, енергични вокали и смислени текстове. Музикантите ще представят новия си албум, който ще бъде издаден от лейбъла Exit към края на този месец.

Програмата After 2 на Главната сцена представя още трима големи изпълннители. David Rodigan е британски радиодиджей, прочут със страстта си към ямайската култура и реге музиката, провъзгласен от тази страна за безспорен промоутър на ямайската музикална сцена. Тези, които не са любители на регето, ще бъдат по-доволни от появата на две дъбстеп величия. Caspa е синоним на днешния ъндърграунд дъбстеп, а продуцентското дъбстеп дуо Digital Mystikz идва с MC SGT Pokes.
 
"Връщайки се към корените на алтернативната музика, програмата на Главната сцена на Exit иска да заеме ясна позиция по отношение на новите социални проблеми в страната ни, която, благодарение на нашите минимални усилия, необратимо се превръща в пълноправна част на света. "Най-накрая" биха казали някои", обяснява Dragan Ambrozic.

CNN: "Exit сред деветте най-добри фестивала в света"!

CNN World Fiesta постави Exit в списъка на деветте най-добри фестивала в света в статия за фестивалите, публикувана миналата седмица. По този начин Exit се присъединява към най-престижните световни фестивали като британския Glastonbury, датския Roskilde и японския Fuji Rock.

В този текст Ник Томпсън (Nick Thompson) припомня, че фестивалният сезон започва през юни, като предлага най-малко по един фестивал по света всеки уикенд до септември. CNN избира деветте най-добри фестивала, на които си струва да отидеш, носейки своята палатка и слънчеви очила.

Освен Exit, CNN препоръчва британските Glastonbury и Bestival, които са известни също и като най-търсените летни дестинации. От европейските фестивали, този, който също с нарежда в челните позиции, е датският Roskilde - рай за всички къмпингари. В избора фигурират локации от САЩ - Bonaroo в Tennessee, Pitchfork в Чикаго, и най-големия фестивал в света – Summerfest в Wisconsin. Включени са също и австралийският Parklife и японският Fuji Rock.

Ник Томпсън говори за историческата стойност, която фестивалът Exit притежава, широката аудитория към която е насочен, представянето на различни музикални жанрове и стилове с участието на групи като Arcade Fire, Pulp, Jamiroquai и Portishead, както и електронните изпълнения на Underworld, Tiga и Магнетик Мен (Magnetic Man).

В статията можете да прочетете за цените на фестивалните билети, от която става ясно, че японският Fuji Rock е най-скъп засега с цени от 500 $ за трите фестивални дни! Средно Exit е два пъти по-евтин от другите фестивали, предлагайки програма, която напълно ги конкурира, така че не е учудваща неговата популярност сред младите хора от цял свят, Европа, САЩ, Австралия.

Exit се превърна в едно от най-важните събития в Сърбия и региона, с огромен туристически потенциал през последните няколко години. По време на престоя си в Сърбия за Exit 2010, според одиторската компания Booze Allen Hamilton, туристите са похарчили 13 милиона евро. Сърбия е единствената европейска държава, която, за разлика от другите, благодарение на Exit, има повишение на чуждестранните посещения през 2009, независимо от икономическата криза.

Всички, които желаят да станат част от Exit 2011, могат да поръчат своите билети в мрежата за продажба на Ticket Pro или онлайн на: www.ticketpro.bg

Още - на:

www.exitfest.org

http://bit.ly/exitbulgaria
http://twitter.com/ExitBG
http://www.facebook.com/#!/ExitBG

Снимки и кадри от 2010 - на:

http://www.flickr.com/exitfestival

http://www.youtube.com/EXITFestivalTV

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички