Куп посланици за концерта на Кирил Икономов утре


Куп посланици за концерта на Кирил Икономов утре

5516

Повече от 20 посланици са дали заявка, че ще присъстват на първия авторски симфоничен концерт на композитора Кирил Икономов.

Както MySound.bg вече писа, той ще се състои в сряда, 18 март, от 19.00 ч. в зала “България”. Рециталът се очаква да бъде най-зрелищният и представителен за сезона на филхармонията, като на него ще бъдат много известни личности, сред които влиятелни политици и бизнесмени, популярни изпълнители и музиканти.

Пиесите на Кирил Икономов на основата на класическата музика ще бъдат представени от Софийска филхармония с диригент Кирил Ламбов. Маестрото е поканил няколко солисти, като оперните певци Марио Николов (тенор) и Зорница Дамянова (сопрано) – звезди на Музикалния театър “Стефан Македонски”, и инструменталистите Кирил Македонски – тромпет, Минко Ламбов – пиано, и доц. Влайо Влаев – тенор саксофон.

Специален гост в програмата е съпругата на маестрото – естрадната певица Мая Нешкова. В ролята на водещи ще са Соня Дюлгерова и Мирослав Миндов, а консултант на проекта “За да има живот” е проф. Емил Янев. Приходите от концерта ще бъдат дарени благотворително на фондация “Утре за всеки”.

Кирил Икономов е роден в село Мосомище, Гоце Делчевско. Прозорец към музиката му отваря неговата майка Дафинка. Баща му Иван Икономов от малък пее в църковния хор. Завършва музикалното си образование в София. Академичната подготовка не му е достатъчна – учи тромпет при Русан Атев, проф. Карпаров и проф. Карел Стари. Специализира хорово дирижиране при проф. Лилия Гюлева и оркестрово дирижиране при проф. Емил Янев.

По-късно минава през Музикалния театър “Стефан Македонски”, нощните барове на София и оркестър “Обектив” към Концертна дирекция. Жанровото му професионално ориентиране го отвежда в Биг бенда на Софийския цирк – “Оптимисти”, под диригентството на Дарко Секеларев и Гого Бакърджиев. След 3-годишна школа (за която той самият казва, че циркът е била най-голямата му жива академия) основава оркестър “Благоевград” през 1978. С него работи 20 години. Солисти в неговия оркестър са били Емил Димитров, Йорданка Христова, Мустафа Чаушев, Христо Кидиков, Доника Венкова и много други звезди на българската естрада.

От основаването на оркестъра неизменен солист е Мая Нешкова.Упоритата му работа на фолклорна основа създава хитове и тандемът Мая Нешкова и Кирил Икономов става емблема за музика с национално звучене. „Конче вихрогонче”, „Слънчева обич”, „Китка за обич”, „Щастие с пари не се купува”, „Храмът”, „Честит рожден ден” се утвърждават като златни хитове в българската музика.

Многохилядни тиражи на неговата авторска музика – 6 албума, между които един двоен и един троен, и десетки сингли, излизат на пазара. Има над 4000 концерта в България и чужбина, голяма част от които са в най-престижните зали и стадиони на страната. Носител на „Гран приУлан Батор 1987 за най-добър гост диригент при конкуренция от 18 държави и 22 изпълнители, а Мая Нешкова взема „Гран при” за изпълнение по негова музика. „Гран приФилиграни 2006 за песен и „Гран при” за цялостно творчество - Македония. Юбилейният му концерт през 2005 предизвиква  интерес от всички телевизии в България (излъчен е над 100 пъти). А песента за неговата майка, проектите „Опълченци” и „Генералите също плачат” излизат от рамките на страната.

Виден общественик и общински съветник в Благоевград, през 1991 със съпругата си построяват църквата „Успение Богородично” в местността Бачиново, Благоевград. По негова инициатива и съдействие се построява училище „Свети Климент Охридски” - Благоевград. Семейството му активно се включва в помощ на деца в неравностойно положение. Член на Настоятелството на Държавния музикален театърСтефан Македонски”.

Председател на настоятелството на Академия за телевизия, кино и Интернет комуникации; Председател на Европейската агенция за защита на изпълнителски, авторски и продуцентски права; Член на Евразийската академия - Москва; Доктор на Института за социални и политически анализи. Носител на много международни награди и отличия, между които руския орден „Достойнство”.
 
В последните години проявява много сериозен интерес към киното и симфоничното представяне на своята музика, следствие на което е и този концерт. Участва в проекти за филмова музика на много български и чужди изпълнители.

На 29 април 2009 в зала 1 на НДК Мая Нешкова ще представи новата му поппродукция, а през новия сезон предстои премиерата на първата негова оперета “Пей, сърце”.

Кирил Икономов е любящ съпруг и баща на две дъщери - близначките Весела и Йоана.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички