Легендарният гръцки певец Василис Карас почина на 70-годишна възраст


Легендарният гръцки певец Василис Карас почина на 70-годишна възраст

1538

Василис Карас, наричан най-великия гръцки певец на нашето време, почина на 70-годишна възраст навръх Бъдни вечер.

Един от най-обичаните и емблематични гласове от южната ни съседка се бори дълги години с раково заболяване.

Според информацията в гръцките медии Карас е имал здравословни проблеми и през последните дни, като е бил хоспитализиран с коронавирус в интензивно отделение. Издъхнал е заради задушаване в солунска болница около 17.00 ч. Различни публикации през предходните месеци съобщаваха за влошаване на здравословното му състояние. Няколко месеца по-късно, по-точно в края на миналия октомври, той претърпя и операция. "Благодаря ви за обичта. Ще се боря за живота, докато имам сили", обеща той на своите почитатели в последното си интервю. Василис Карас пее за болката от любовта. "Нищо друго не мога да пея. Пея и винаги ще пея само за любовта. Любовта невинаги е истина…", довери той.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис почете паметта на популярния певец в Twitter. "Истински народен глас беше заглушен. И един истински македонец Василис Карас вече не е сред обикновените хора, за които пееше. Самият обикновен човек, мисля, че не би искал големи думи в това сбогуване", написа Мицотакис. "Гърция потъна в скръб", "Отиде си великият Карас", "Предаде го голямото му сърце", "Стотици песни и всичките хитове", "Над 40 години на сцената, неговите песни са хитове за няколко поколения", "Бореше се много смело, като още от първия момент осъзнаваше напълно състоянието си! Василис Карас може и да го няма, но все още е тук...! Той винаги ще бъде тук!!!! Чрез неговите песни и спомените, които сме създали през годините! С него направихме най-хубавите пътешествия и винаги ще ги правим! Гордеем се и за нас е чест, че той ни даде правото да го познаваме! Обещаваме, че ще продължим да популяризираме творчеството и наследството му, което ни остави, за да могат бъдещите поколения да го опознаят чрез нашите преживявания!", споделиха феновете в южната ни съседка в социалните мрежи.

"Много от песните на Карас са популярни и в чужбина. Пеят ги хора, които дори не говорят гръцки, завладени от гласа на Василис", споделят негови колеги от турнетата му по света.  

Василис Карас с истинско име Василис Кесоглидис е роден на 12 ноември 1953 г. в село Сърли (Кокинохори), близо до Кавала.  На 10-годишна възраст заедно със семейството си се премества в Солун. Дебютира на голяма сцена, когато е 16-годишен. На 6 юли 1969 г.,  пее в нощното заведение "Просфигас" в един от солунските квартали. Преди това е работил като автомонтьор.

Той е сред най-слушаните изпълнители и у нас, с характерен, дълбок глас и неподправено сценично присъствие. Радва се на любовта на три поколения фенове. Изключително продуктивен през годините, почти всеки негов албум става златен и платинен. Не престава да създава песни, а повечето от тях се превръщат в хитове.

Има издадени над 40 албума. Изнасял е концерти в различни краища на света - Северна Америка, Европа, Азия, Австралия. Сред най-големите му хитове са "Avtopepithisi", "Girise" и "Tilefonise Mou". Песента му "Fenomeno" се превърна в безспорен хит в България.

Пълнил е неведнъж зала "Арена Армеец" в София, а при един от последните си концерти у нас сподели, че много обича да идва в България, където има много приятели.  Повечето медии вместо традиционната си тържествена програма излъчват запис от концерта на Карас в зала "Армеец" в София. С него певецът влиза в книгата на рекордите Гинес със 17 хиляди зрители до сцената и още 5 хиляди навън.

Василис Карас е женен и има две деца.

Тялото на Карас ще бъде положено за поклонение във вторник, 26 декември, в църквата "Агия София" в Солун от 9.00 до 13.00 ч. Погребението ще бъде в родния му град Кокинохори, Кавала, в сряда, 27 декември, в 12.00 ч. Желанието на семейството му е вместо венци да бъде подкрепен детският клуб "Флога". 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички