Луис Армстронг оживява във филма Парижки блус


Луис Армстронг оживява във филма Парижки блус

4838

С филма "Парижки блус" (Paris Blues) (1961) на режисьора Мартин Рит (Martin Ritt) ще бъде отбелязана 110-годишнината от рождението на Луис Армстронг у нас.   

98-минутната лента, номинирана за "Оскар" за музика и "Грами" (Grammy) за филмова музика (Дюк Елингтън) през 1961, ще бъде излъчена в афиша на Киномания 2011 в столичното кино "Люмиер" от 16.45 ч. днес.

Ценителите могат да видят филма и в Дома на киното от 19.00 ч. на 16 ноември, сряда.  

В ролите са Пол Нюман ам Боуен), Джоан Удуърд (Лилиан Корнинг), Диан Карол (Кони Лампсън), Сидни Поатие (Еди Кук), Луис Армстронг (Уайлд Мен Мур) и Серж Реджани (Мишел Девин-Циганина).

Кадрите събират заедно Пол Нюман като тромбонист (солата му са изсвирени от Мъри Макийчърн) и Поатие като тенор-саксофонист (Пол Гонсалвес се изявява вместо него).

Двамата музиканти си живеят добре в Париж, докато не се влюбват в две приятелки туристки, което ги принуждава да вземат решения за своя живот. Луис Армстронг играе гастролиращата джаз легенда Уайлд Мен Мур, а Дюк Елингтън пише завладяващата музика. Разширен състав на оркестъра на Дюк звучи в саундтрака. Самият Елингтън свири на пианото в "The Clothed Woman" и заглавното парче. Джем сешънът между Сачмо и оркестъра на Рам Боуен в клуба с пиесата "Battle Royal" е паметно изживяване не само за почитателите на джаза.

Историята във филма напомня до голяма степен на своебразна поетична, социална, романтична и музикална разходка из улиците на Париж, пресъздадена в емоционалните драми на двамата американски джазмени. Сценарият оживява една смутна епоха и ни кара да се привържем към персонажите. Пол Нюман, Джоан Удуърд и Сидни Поатие се превъплъщават убедително и достоверно в своите герои, като предизвикват зрителската съпричастност.

Наред с влиянието на френската Нова вълна, кадрите, които напомнят на албум с пощенски картички от френската столица, придобиват неуловимо очарование.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички