Mor Karbasi: приказки за страстта


Mor Karbasi: приказки за страстта

3893

Приказки за страстта на древния език на сефарадските евреи - "ладино",  ще разкаже на българската публика изключителната Mor Karbasi.

Както MySound.bg вече оповести, концертът ѝ ще се състои в Студио 5 от 22.00 часа на 15 ноември като част от Vocal Fest 2013.

Още с изгряването си на световната музикална сцена през 2008, Mor Karbasi впечатлява публика и професионалисти с глас, вокална техника, сценично присъствие и външност.

Родена в Йерусалим в семейство на сефарадски евреи, с майка с марокански корени и баща с персийски (ирански) прадеди, тя преплита всички тези култури в оригиналната си музика. Любопитно е, че нейната професионална кариера започва по време на двугодишната ѝ военна служба в израелската армия, където изпълнява дълга си като певица. По-късно композира и първата си авторска песен, която е последвана от дебютния ѝ албум "Beauty Аnd Тhe Sea", посрещнат възторжено от критици и публика по цял свят.

Мор Карбаси е най-популярната млада изпълнителка на ладино – музиката на древния език на сефарадските евреи, прокудени от Испания и съчетали андалуските си корени с традициите на народите по пътя си през Африка, Средиземноморието, Древна Персия и Израел. Типични за ладино песните са меланхоличното настроение, красивите мелодии и приказните истории, преливащи от носталгия, любов и силни емоции. Друга тяхна специфика е, че се предават от поколение на поколение чрез майките, защото в миналото не е било подходящо жените да ги изпълняват извън дома си. Именно затова голяма част от музиката в албумите на израелската певица е написана и подбрана в съавторство с нейната майка.

Сравнявана с Mariza, Estrella Morente и Yasmin Levi, Mor Karbasi има освен уникални гласови възможности и техника, и впечатляващо сценично присъствие - тя танцува, плаче, смее се и преживява всичко заедно с публиката. Магия, нежност, радост и меланхолия се преплитат и превръщат концертите ѝ в незабравимо и вълнуващо пътешествие през Средиземноморието, Африка и Близкия Изток, от забравените цивилизации до съвременността.

След концерта си в Studio 5 на 15 ноември, Мор ще пее и в зала "Правец" в град Правец.

Билети за концерта ѝ в София: Ticketplus, Ticketstream, Eventim и на касата на НДК.

Още за Vocal Fest 2013:

http://vocal-fest.com/
https://www.facebook.com/vocalfestbulgaria

Vocal Fest 2013 се организира от "Елен Мюзик" с подкрепата на Министерство на културата, фондация "Америка за България" и посолството на Израел в партньорство с Global Vision Circle, Maze, Студио 5, Mixtape 5, Underground, културен център "Тракарт" и Българско национално радиоБлагоевград.


Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички