Музикално пътешествие отвъд стереотипите за Индия


Музикално пътешествие отвъд стереотипите за Индия

3970

В най-топлите дни в началото на август, само седмица след гостуването на бруклинската рок-ен-рол бенгалка Шилпа Рей, фестивалът "Аларма Пънк Джаз" на БНР отново ще доведе Индия (или поне частица от нея) – в Пловдив и София – съответно в неделя вечер (4 август) от 21.00 ч. в клуб "Фарго" (Пловдив) и понеделник вечер (5 август) по същото време във "Фотосинтезис" на столичния булевард "Васил Левски" №57, където само преди месец "Аларма" заедно с платформата Stretch представи и дуото на южноафриканския шаман Сибусиле К‘аба.

Tapi Project е алтернативна група от град Сурат (щата Гуджарат), откъдето минава едноименната река Тапи, а в музиката им съвременната градска култура на Западна Индия се преплита с влияния от Нина Симон, Ела Фицджералд, Рейдиохед, Бьорк, от седемдесетарския психеделик-рок, от стила на пакистанската певица Абида Парвин. Въобще, връзките с пакистанската алтернативна сцена са доста силни, дори в текстовете, писани от създателя на групата, китариста Йоги Санияуала, езиците хинди и урду често се смесват.

Ядрото на проекта се състои от Йоги Санияуала и певицата Свати Минакши, които се срещат на конкурс за нови формации преди няколко години (единият – в ролята на жури, другият – като участник) и от тази среща произтича това, че всеки от тях напуска тогавашната си група, за да създадат заедно Tapi Project. Освен на хинди и урду, пеят и на родния си език гуджарати. Текстовете, а и цялата им музика, са посветени на общуването с хората, на пътешествието по света - но и на пътуването в самия себе си, на създаването на нови приятелства, на свързването с хората. На човешката страна на нещата в свят, губещ всеки ден малко по малко човешкия си образ.

За тригодишното си съществуване са имали няколко обиколки - в цяла Европа, в Югоизточна Азия и в Япония. В Гужарат са по-обширна формация, в която използват ситар и други традиционни инструменти, но на турне пътуват като истински трубадури – само с полуакустичната китара с ефекти на Йоги, мощния глас на Свати и… с още един музикант – румънеца Сорин (на бас, а понякога и на други лесно преносими инструменти). Сорин е познат на българската аудитория от участията си с със супергрупите Popa Sapka и Basska у нас. От този сценичен минимализъм, който въобще не е минимализъм, ако се хванем да изреждаме всичките цветови и вкусови детайли на сингър-сонграйтърската адаптация на изключително жизнените им песните, Tapi Project не губят, даже напротив – печелят още едно измерение: на непосредственото общуване, което напълно заличава границата между сцената и публиката. И накрая публиката винаги припява с тях…

След пловдивския концерт и преди софийския ще има и музикална селекция на "Аларма Пънк Джаз" с музика на велики индийци в рок-ен-рола (от Шилпа Рей, през King Khan, та чак до The Grеat Munzini & The Astonishing Sotos), пакистански джаз, монголски и казахски прото-блус, айну-дъб от Хокайдо, индонезийски пънк, електро- и ембиънт от Камбоджа и други такива интересни направления, все на Изток от нас...

В Пловдив концертът е със свободни дарения в ШАПКА-КУТИЯ, а за София билети по 10 лева могат да бъдат закупени онлайн в системата на EpayGo - https://epaygo.bg/8713150301 или на каса на EasyPay.

Още - на:

https://www.facebook.com/alarmafest
http://bnr.bg

Събитие за Пловдив (4 август) във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/403428673636697

Събитие за София (5 август) във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/2283262828395060

YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=YReVdr4Odrg

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички