Мария Илиева превърна зала 1 на НДК в Любов
Блус легендата Норман Бийкър в София за 8 декември. "Дясната ръка" на Джак Брус от Крийм закрива "Аларма Пънк Джаз 2023"
Шоуто Lеd Zeppelin Symphonic идва и в София
Две родни групи ще подгреят за атиняните Full House Brew Crew
Арика Адамс от "Гласът на България" открива концерта на Мария Илиева в НДК
Соул и джаз под звездите с Mario Biondi в Пловдив и Варна
Accept хедлайн на Midalidare 2024. Saxon, HammerFall и Delian попълват афиша
Допълнителни билети за концерта на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени
Михаил Йосифов и Новините в джаза преоткриват музиката на Петър Ступел: Темпо, темпо!
Миро, Михаела Филева, Графа, Любо и Живко Петров специални гости на Мария Илиева в НДК
Българо-гръцка метъл инвазия на Bio-Cancer, Exarsis, Terravore и Certain Demise
Сицилианска връзка: Шугейз от Clustersun за бомбен десерт на пловдивската серия на "Аларма Пънк Джаз" 2023

Над 400 души на премиерата на Бъди какъвто си от Сашо Петров


Над 400 души на премиерата на Бъди какъвто си от Сашо Петров

4393

Българският рок не е мъртъв. Това доказа премиерата на "Бъди какъвто си" – първата стихосбирка на "Златното перо" на рока Александър Петров, която се появи в каталога на издателство "Сиела".

Sofia Live Club приюти над 400 души, уважили празника на един от най-добрите български текстописци. Сред официалните гости на събитието бяха Михаил Белчев, композиторът Димитър Щерев, бившият президент Петър Стоянов, група Б.Т.Р., журналистите Ники Кънчев и Иван Гарелов.

Самият Александър Петров откри премиерата с кратко пояснение защо луксозното издание побира само 55 от творбите му и изрази радостта си да види текстовете, озвучавали в продължение на 25 години стадиони, площади и радиа, и на хартия.

Малко след това група Фактор пренесе публиката "В друго време, в друг свят", припомняйки хитовата "Приятели", а Стенли от Тангра изпълни в акустичен вариант прекрасната "Жулиета".

Димитър Кърнев и Дидо от D2 също поздравиха автора и му направиха специална изненада, канейки на сцената Боби Косатката, който зарадва всички с изпълнение на "Безсъние". С изпълнението на красивата Ния, както и с километрична опашка за автографи завърши вечерта на 14 май, която припомни на всички какво е да дишаш свободно с нетипичната, смела и лишена от суета поезия на Александър Петров.

В "Бъди какъвто си" меломаните ще открият текстовете на култови рок банди като Тангра, Фактор, Диана Експрес, Сигнал, както и произведения, които се превърнаха в химни на свободата, бунта, промяната и надеждата за един нов, по-добър живот.

Луксозното издание с илюстрации и твърди корици събира 55 творби на автора, някои от които навяват носталгия, други вдъхват оптимизъм, трети – непримиримост и сила.

Името на Александър Петров отдавнна е вписано между българските поети, които вече са част от съвременната ни култура. Неговият специфичен наттюрел, лиричната му стилистика, осезаемата предметност на ситуациите и образите, които пресъздава, правят стиховете му достъпни, демократични, разговорно-диалогични. Те носят финеса на меланхолията, на градската чувственост и гражданската чувствителност, извикани са за живот от творец, когото никога няма да видиш с вратовръзка, а по-често с халба бира в ръка, отбелязва поетът Румен Леонидов.

Снимка: Никола Гюлмезов

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Cher - "Christmas"

Видео


Албуми


Cher - "Christmas"

Феновете на Шер (Cher) могат да разчитат на много весел, ярък и рок-ен-рол празничен сезон тази година с официалното...

Най-четени новини


виж всички