Японците heavenphetamine с извънреден концерт в София
Микрофестивалът "Инфундибулум" обживява подлеза до автогарата в Габрово с футуристичен арт ъндърграунд. Саундтракът е на Илко Биров, Павел Терзийски и Gonzo From The Block
Rock-Stravaganza с ангелите на румънския рок Scarlet Aura и Chasing Тhe Veracity
Осмото издание на Sofia Singer Songwriter Fest с победител от България
Концертът на хардкор титаните Madbаll в София е напълно разпродаден
Интуитивно музициране в новия албум на Мирян Колев, представя го в "Топлоцентрала" на 9 октомври
Deadscape завладява сцените в Пловдив, Бургас и София с новия си албум "State Of Decline"
В ритъма на суинга с The Oldie Goldies. Формацията представя първия си албум "Happy Feet" на живо
Азиатски октомври за "Аларма Пънк Джаз". Очакваме доайена на японския авангарден джаз Масахико Сато и монголско-френско-българското фолк-рок трио Violons Barbares
Никос Вертис разпродаде за трети път най-голямата зала в София
Концерт с вълшебната музика от филмите на Disney
Първият концерт на Café del Mundo у нас е разпродаден

NightLive с Hidden Оrchestra и Sofa Surfers


NightLive с Hidden Оrchestra и Sofa Surfers

3800

Австрийските банди Hidden Оrchestra и Sofa Surfers (на снимката) завладяха публиката в столичния клуб Mixtape 5 на 21 ноември, когато се състоя второто издание от поредицата NightLive.

Организирано от EventEase и включено в "Нощта на  театрите", то беше едно от дългоочакваните събития за сезона от българските меломани. Вечерта започна с малко закъснение към 23.30 ч., когато на сцената излязоха актьорите Димитър Марков и Августин Демерджиев за театралната импровизация "Концерт за френски ключ". Тя се вписа чудесно в нощния театрален маратон в София. Много смях, заигравки с публиката и изключителна актьорска игра поддържаха настроението на публиката, въпреки забавянето на програмата.

Музикантите от Hidden Оrchestra бяха в светлината на прожекторите към 01.00 часа в пълен състав – Joe Acherson (бас), Poppy Ackroid (пиано и цигулка), Tim Lane (барабани и тромбон) и Jamie Graham (барабани). Истинско събитие за българските почитатели, най-вече поради факта, че миналата година изявата на гостите бе отложена заради неприятен пътен инцидент на сръбска магистрала.

Чудноватият оркестър въведе присъстващите в магична приказка от звук и картина. Музикантите представиха новия си албум "Reorchestratio". Класическа музика, джаз, експериментален саунд, в който са смесени електронни и полеви звуци – всичко в обща звукова картина, която се допълва по перфектен начин с почти нереалните визуализации на Tom Lumen и Joe Acherson. Леко мрачна, но магнетична феерия на лунна светлина, която пречупва реалността и потапя в сънувани паралелни вселени. Насъбралите се пред сцената фенове, изпаднали почти в транс, се наслаждваха на всеки звук от "скрития" оркестър и като че ли цялото заведение беше потънало в лека меланхолична мъгла, на която всички се наслаждаваха. На публиката ѝ трябваше малко да се съвземе от сладкия унес, a верните фенове на Sofa Surfers набързо се освежиха, за да посрещнат любимците си подобаващо.

Култовата трип-хоп банда излезе на сцената в 3.30 ч. И, въпреки двучасовото закъснение на програмата, се включи точно на време – още с първите акорди клубът бе връхлетян от истинска авангардна вълна, а търпеливите меломани бяха възнаградени с музикално презареждане. Формацията е за втори път в България - сега като част от европейското ѝ турне в подкрепа на нейния актуален албум "Scrambles, Аnthems Аnd Оdysseys". Markus Kienzi (бас), Wolfgang Frisch (китара), Michael Holzgbruber (барабани) и диджей, гласовитият вокалист Mani Obeya и VJ гуруто Timo Novothy, прозвучаха с нов саунд, в който леко се отдръпват от по-скоро рок звученето на предишните албуми. Но пък засилват електронния вайб, в който определено се чувстват като у дома си, създавайки различна атмосфера. В нея ясно се различава техния неповторим стил и изящество на музикалната фраза. Докато публиката се е отдала на футуристичната, леко дарк  одисея, социалните им текстове се отпечатваха дълбоко в сърцата, за което допринасяше и визуалният магьосник Timo Novothy. Неговите хипнотизиращи видео творби изцяло допълват посланието на бандата и потапят в свят на светлосенки, контрасти, движение в незнайна посока и форми, които се променят и преливат една в друга.

Бандата представи и задочно новото си попълнение, а именно Soulcat Е5. Екстравагантната лейди от доминикански произход, наскоро нашумяла на виенската музикална сцена, участва в две парчета от новия диск. За съжаление, публиката не можа да се запознае лично с нея, но дори и на видеостените успяхме да усетим силното ѝ присъствие и послания и си пожелахме по-близък контакт следващия път.

Групата не разочарова феновете си. Напротив – даде им точно това, от което имат нужда, без да изневерява на стила си, но в същото време с нови и свежи идеи – нещо, което малко банди успяват на направят след толкова години на сцената.

Страхотна вечер на трансцедентални музикални пътешествия!

Тя завърши чак в 5.00 часа и успя да ни раздвижи, размисли и размечтае, но ни накара и да усетим София като част от световната музикална сцена.

Снимки на Цветелина Орешкова- в секцията "Галерия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички