Освиркаха Мадона в Румъния заради циганите!


Освиркаха Мадона в Румъния заради циганите!

6218

60 000-а публика в Букурещ, Румъния , освирка Мадона (Madonna) на концерта й на 26 август, сряда, когато тя се обяви против дискриминацията на циганите в Източна Европа.

Певицата спря концерта си по средата и помоли феновете си да се борят срещу дискриминацията към малцинствата в Източна Европа и срещу предразсъдъците към циганите.

„Не съм била в Румъния досега и съм щастлива, че съм тук. Но открих, че тук има много дискриминация срещу циганите и това ме натъжава, особено приемането на циганите, хомосексуалните и другите хора, които са различни. Наистина много ме натъжава. Всички трябва да бъдат третирани като равни, не забравяйте това”, каза Мадона на румънската публика.

Думите й бяха посрещнати с мощни освирквания от зрителите. Мадона не реагира и продължи шоуто си. В спектакъла на певицата участват и цигански музиканти и танцьори, които се изявяват по време на хита й „La Isla Bonita”.

Инцидентът незабавно предизвика остри антирумънски коментари в световните медии.

Религиозните лидери на хиндуистката и еврейската общности в родната на Мадона Америка пуснаха безпрецедентно съвместно обръщение до медиите в подкрепа на певицата.

Румъния и Европа трябва да се извинят за крещящата демонстрация на предразсъдъци срещу ромите, която показаха докато Мадона говореше против дискриминацията на ромите по време на концерта си в Букурещ”, се казва в обръщението.

„Тревожното състояние на ромския етнос е социална язва за Европа и за останалия свят, тъй като тези хора се сблъскват с обществено неприемане, расизъм, недостатъчно образование, враждебност, безработица, масови болести, неадекватно настаняване в жилища, по-ниска продължителност на живота, неправда, живот при отчайващо мизерни условия, езикови бариери, стереотипи, недоверие, нарушения на правата им, дискриминация, маргинализация, предразсъдъци и расистки лозунги”, се казва в текста на двамата религиозни лидери Раджан Зед и равин Джонатан Би Фрайрих.

„Това е един необявен апартейд... Състоянието на ромите трябва да бъде висш приоритет при защитата на правата на човека в Европа и по света”, настоява документът.

Двамата религиозни лидери съобщиха още, че започват кампания, с която ще се опитат да накарат и други знаменитости да подемат примера на Мадона и да използват популярността си, за да разгласят „условията на апартейд, с които се сблъскват около 15 милиона роми в Европа”.

Не е изключено по време на концерта си в София Мадона да повтори призива си от Букурещ, тъй като България е една от страните с най-многобройно циганско малцинство в Европа

Евентуална българска реакция като румънската може само да усили възмущението по света от проблема и да има тежки PR, политически и икономически последици за България.  

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички