Фестивалът "Франкофоли" се завръща на Гребната база в Пловдив
Всепомитащата машина Mеgadeth: Tornado Оf Souls на столичния колодрум
Заветното "Да"! Mario Biondi омагьоса Пловдив, да се готви Варна
Над 60 артисти от Стара Загора в афиша на "Джаз в цялата страна"
Новозеландецът Дилейни Дейвидсън с извънреден концерт в София и още изненади от "Аларма Пънк Джаз"
Музиканти и певци от ансамбъл Тракия ще открият за Eivør
Atmosphere, DJ Shadow, Dub FX, Kovacs, Selah Sue и Bulgarian Cartrader пристигат за Sofia Live Festival 2024
Даниел Верстапен пресъздаде българската народна песен "Рада" с гласа на Нина Николина
Кольо Гилъна на 60! Празнува с концерт и автобиографията "Извън Контрол"
Криминалната метъл бригада Brujeria атакува "Маймунарника". Summer Massacre Svinshtina ще представи и нашите Piranha и Goliath
Фестивалът на Цацата се завръща в Кранево. Специални гости: Boney M Experience
Thе Smile - супергрупата на Том Йорк, с нов албум на концерта в София

Отиде си знаменитата естрадна певица Маргарита Радинска


Отиде си знаменитата естрадна певица Маргарита Радинска

949

Отиде си Маргарита Радинска, съобщиха нейни близки.

Певицата слиза от сцената, когато е само на 35, и за връщане към музиката не мисли отдавна. Към днешна дата дори не знаела къде са захвърлени записите ѝ на плочи, които в социализма присъстваха във всеки български дом. Смятала, че вече никой не я помни, но изненадващо през 2020 г. получи наградата "Златно перо" за приноса си в българската култура, която събрала сили и кураж да отиде да получи лично.

Гласовитата певица, която прекратява своята бляскав кариера в апогея на славата си, за да се отдаде на семейството си, беше почти неподвижна. Преди няколко години Радинска получила сериозни проблеми с таза заради фатално нарушение на важен нерв. Обиколила десетки доктори, лежала многократно по болници, но подобрението така и не дошло. С времето свикнала и с болките, и с инжекциите, а понякога се чувствала като затворник в дома си в София, който напускала твърде рядко. Певицата се придвижвала само и единствено с помощ и макар да ѝ се излизало, се чувствала неудобно непрекъснато да ангажира близките си.

От 11 години тя е вдовица. Съпругът ѝ – легендарният композитор Ангел Заберски-старши, почина на 80-годишна възраст през 2011-а. Синът им, който е наследил баща си на пианото и носи същото име, живее в къщата им в Банкя с приятелката си, а дъщеря им, кръстена на нея, пък е със семейството си в отделно жилище. От нея е и единственият ѝ внук Адриан, който вече е тийнейджър. "И двете ни деца се занимават с музика, но внукът няма как, тъй като е аутист. Ежедневието ми е еднообразно, като на всички хора на моята възраст – гледам много телевизия, излизам от време на време, но гледам да се прибера, преди да се е мръкнало", споделя още музикалната любимка, цитирана от в. "Ретро".

Тя е родена в Габрово на 9 декември 1945 година. Баща ѝ е хоров диригент. Семейството се премества в София и там Радинска завършва гимназия. През 1965 г. е приета във втория випуск на студията за поп певци към радио "София" в класа по пеене на бъдещия си съпруг – композитора Ангел Заберски.

Първата песен, която записва в радиото година по-късно, се нарича "Ноктюрно". Музиката е на Ангел Заберски, а текстът – на Вера Шиварова. През 1966 г. Маргарита Радинска дебютира на конкурса "Песни за българското Черноморие" (от 1967 г. – "Златният Орфей") с "Черноморка", също композиция на Ангел Заберски. Първите си концертни изяви осъществява с естрадния оркестър на Българското радио и телевизия, оркестър Балкантон и оркестър София, на който е солистка в периода 1966-1970 г. "Ти идваш като вятъра" излиза през 1969 година. Работила е като щатна певица в Естрадата на БНА в периода 1976-1979 г.

Маргарита Радинска е лауреат от много български и международни конкурси, сред които "Златният елен" в Брашов, Румъния, и Варадеро в Куба. През 1967 г., с оркестър Балкантон, ръководен от Димитър Ганев, и с други наши поп певци, гастролира с успех в Куба. Изпълнената от нея песен "Бяло крило" (музика – Ангел Заберски, текст – Орлин Орлинов) печели първа награда на фестивала "Златният Орфей" през 1978 г.. В периода 1969 – 1971 г. участва в сериала "На всеки километър". През 1971 г. БНТ заснема филм за нея, озаглавен "Двойната Маргарита" с режисьор Асен Траянов.

В началото на 80-те години Маргарита Радинска постепенно се оттегля от певческата си кариера, за да се отдаде изцяло на семейството си и двете си деца – Ангел Заберски-син (роден през 1969) и Маргарита Заберска – дъщеря (родена през 1972).

Снимка: Фейсбук

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички