Отнесени от вихъра: Ураганът Санди вдъхнови Антония Катранджиева


Отнесени от вихъра: Ураганът Санди вдъхнови Антония Катранджиева

4809

Танцово-театралната пиеса Х-stream ще бъде поставена в авангардното пространство на църквата Св. Марк в Ню Йорк от 20 до 22 юни.

Проектът беше селектиран от Danspace Project (www.danspaceproject.org), организация с идеална цел, която представя иновативни автори в сферата на сценичните изкуства. Сценарист, режисьор и хореограф на спектакъла е Антония Катранджиева, която вече над 10 годни работи в Ню Йорк като артистичен директор на трупата Оувърграунд (Overground Physical Theatre Company www.overgroundarts.com).

Х-stream е мултидисциплинарен проект, включващ съвременен танц, театър, видео и инсталация. В трупата са танцьори от 8 държави – САЩ, Япония, Индия, Испания, Италия, Словакия, Гърция и България. Чрез танц, театър и видео творбата засяга темите за консумацията, екологичната безотговорност и свръхдигитализацията на съвременното общество. Пиесата среща публиката с девет герои, които живеят екстремно, интензивно, на ръба на алиенацията. Техен спътник е гласовият асистент Сири, който ги напътства с енциклопедични знания, древни мъдрости и съвременни афоризми. Истеричното всекидневие на героите ги лишава от сетивност и те постепенно изгубват сетивата си. Когато ураган връхлита града, те нямат друг избор освен да намерят начин да общуват, въпреки загубата на сетивата. Героите се връщат в детството си и чрез игра на "хартсторминг" (hearstorming)  - брейнстормингът вече е излишен - те преоткриват себе си.

Проектът Х-stream се ражда от урагана Санди, който споходи Ню Йорк на 29 октомври 2012. Преди ураганът да удари града трупата се подготвя за новия сезон със спектакъла Екосентрик (EcoCentric), който се играе от лятото на 2012. Репетициите обаче са блокирани за около месец. В този период Антония започва да работи върху нов проект. "Когато се върнахме в залата за репетиции разбрахме, че вече няма смисъл да повтаряме стария проект. Искахме да преживеем на сцената това, което всеки от нас беше преживял по време на урагана. Тъмните и студени нощи по време на Санди, изпълнени с несигурност и страх, ни накараха да оценим това, което имаме и да преосмислим връзката си със земята”, разказва Антония за творческия процес.

Х-stream дебютира на сцената на BAM Fisher през април 2013 и събра ценители на танца и театъра в Ню Йорк. Престижното танцово-театрално пространство е част от BAM (Brooklyn Academy Оf Music).

Автори на музиката за са испанците Емилио Гарзон и Шана Вийан Руеда и гръцкият композитор Мариос Аристополус. Мултимедийното видео е дело на тандема Калин Иванов и Ана Атанасова, които в продължение на месеци снимат Ню Йорк в търсене на тези кадри, които да върнат публиката към усещането от урагана Санди. Във видеото са използвани и кадри от звездното небе над Рила, заснети от Михаил Ваклинов. Минималистичната инсталационна сценография създава Невена Атанасова, която изработва гора от цветя от найлонови торбички. Автор на костюмите е Христина Христова.

На сцената ще се изявят: Александра Крамерова (Словакия), Антония Катранджиева (България), Валентина Приоло (Италия), Даниеле Шлаудераф (САЩ), Джесика Паперини (Италия), Готам Нима (Индия), Мотоко Тадано (Япония), Хара Зи-Радополу (Гърция) и Шана Вийан Руеда (Испания).

http://www.youtube.com/watch?v=T5sDC_VCDd4
http://www.youtube.com/watch?v=JqBCGMsCLAE
http://www.youtube.com/watch?v=w-lFBKrQ7_M

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички