Поканиха Кирил Икономов в САЩ със спектакъла За да има живот


Поканиха Кирил Икономов в САЩ със спектакъла За да има живот

6520

Посланиците на Венецуела и Аржентина поканиха Кирил Икономов да се изяви в страните им заради неговия първи авторски симфоничен концерт.

Събитието - съвместно със Софийска филхармония, мина под наслов "За да има живот” и триумфира в столичната зала „България” завчера.

Цяла плеяда от политици, посланици и уважавани лекари стояха 15 минути на крака, за да аплодират съпруга на Мая Нешкова.

Музиката на маестрото така отпусна душите на присъстващите в пълния салон, че развърза и кесиите им. В кутията, поставена на изхода, беше събрана доста солидна сума, която тепърва фондацията “Утре за всеки” ще пресмята, тъй като освен Банка ДСК, още много бизнесмени дариха своите чекове за борба с рака на млечната жлеза.
 
Филхармонията представи 11 авторски пиеси на Икономов, сред които беше и най-големият му естраден хит - “Честит рожден ден”, изпълнен от съпругата му Мая Нешкова преди 20 години. Композицията прозвуча по нов и съвсем различен начин в инструментална версия. Но още от първите акорди публиката позна любимата на няколко поколения българи мелодия и през цялото време ръкопляска в ритъма й. Самата певица бе гвоздеят на програмата в трио със звездите на Музикалния театърСтефан Македонски” – Зорница Дамянова – сопрано, и Марио Николов – тенор, с които представи баладата “Ден”.

Музикантите от оркестъра свириха с приповдигнато настроение и нямаше зрител, който да не отбележи, че филхармонията звуча много по-различно от всеки друг път. Освен автора, заслужени комплименти за работата си в концерта получиха още диригентът Кирил Ламбов, солистите Влайо Влаев – саксофон, и Минко Ламбов – пиано. Учителят и на двамата Кировци – проф. Емил Янев, който е и консултант на проекта “За да има живот”, заяви, че се е родил нов творчески тандем, а продуктът им е с бъдеще.
 
Сред ВИП-гостите бяха забелязани композиторът Тончо Русев, поетите Евтим Евтимов, Жива Кюлджиева и Леда Милева, бившият министър на културата Георги Йорданов, Жорж Ганчев с Шуши, шефката на ИСУЛ - Янка Кюркчиева, известните хирурзи проф. Хаджиева и д-р Бебечев, светилото на “Ин Витро” в България – д-р Табакова, игуменът на Черногорския манастир, станал калугер след като е бил брокер в АмерикаНиканор, отец Кирил и много други, донесе колегата от "Телеграф" - Лео Богдановски.

Един от малкото българи, носители на “Оскар” – цирковият актьор Георги Кехайов, заяви, че такова шоу е виждал само на 3 места в света: Виена, Мюнхен и Холивуд.

“Ако Горан Брегович и Ричард Клайдерман ползват готови мотиви за музиката си, то тази на Кирил Икономов е изцяло авторска, а концертът му - истински триумф”, коментира на всеослушание Кехайов.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички