Notte Medievale и KsAN със съвместен концерт. Древното зове в столичния клуб Live & Loud
Vrani Volosa специални гости на Ihsah, Radiogeist откриват за Mono Inc. в Пловдив
Керана и Космонавтите представят официално новия си албум "Октант"
Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni

ПРОФОН спечели дело срещу неизрядно радио


ПРОФОН спечели дело срещу неизрядно радио

5663

Първото гражданско дело на Дружеството за колективно управление правата на продуцентите на звукозаписи и музикални видеозаписи и на артистите-изпълнители – ПРОФОН, срещу ползвател, използващ музика от каталога на дружеството, без да заплаща нужните за това суми по сключен договор, бе спечелено на първа инстанция.

С решение номер 271 от 27.07.2010 Ловешкият районен съд осъди радио „Лиани” (юридическо лице „Лиани Медиа” ЕООД) за това, че не е изплащало дължимите за използването на музикални звукозаписи възнаграждения за периода 01.07.2006 – 01.02.2008. Според решението, радиото трябва да заплати на ПРОФОН възнагражденията в размер на 12 361.80 лв.неустойка за забава в размер на 10 000 лв. и разноски по делото в размер на 1755 лв.

Въпреки че решението на съда не е окончателно и е възможно обжалване, ПРОФОН счита, че това е един добър съдебен прецедент, който може да послужи като основа за завеждането на други подобни производства срещу неизправни договорни партньори на ПРОФОН.

В момента 68 медии, лицензирани от ПРОФОН, са просрочили задълженията си по издадени фактури от сдружението и работят, без да обслужват договорните си отношения към артистите-изпълнители и музикалните продуценти. Общата сума на задълженията на неизправните страни от медийния сектор по договори с дружеството, възлизат на близо 828 хил. лв. Към всички тях са изпратени покани за доброволно изпълнение в рамките на законовия срок, след изтичането на който предстои предприемането на съответни съдебни действия от страна на ПРОФОН.

Решението на Ловешкия районен съд можете да видите тук: http://www.rs-lovech.bg/2010/sv/07/00634509/53343010.htm

ПРОФОН е сдружение с нестопанска цел, което управлява сродните права – правата на музикалните продуценти и артисти-изпълнители в България. Членове на дружеството са български и чуждестранни представители на четирите най-големи музикални компании (Universal Music Group, EMI, Sony Music Entertainment, Warner Music Group), значителен брой независими компании, както и голяма част от водещите български музикални продуценти и знакови артисти-изпълнители.
 
По силата на договори за взаимно представителство със сродни сдружения в редица страни от Европа и света ПРОФОН представлява и правата на техните членове на територията на България. Също така събира и дължими възнаграждения за своите членове от използването на тяхната музика в чужбина.

ПРОФОН е член на Международната федерация на звукозаписната индустрияIFPI, и кандидат-член на Международния Съвет на дружествата за колективно управление на правата на изпълнителите – SCAPR.

Чрез тези организации ПРОФОН контактува със сродни сдружения от цял свят и усвоява най-добрите практики и стандарти на колективното управление на права.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички