Radar festival beyond music 2023 празнува 10 години със специално издание в София


Radar festival beyond music 2023 празнува 10 години със специално издание в София

1558

Варненският Radar Festival beyond music ще представи своето първо сателитно издание в Sofia Live Club на 25 и 26 март.

Създаден през 2013 г. във Варна, фестът продължава вече 10 години да улавя пресечните точки между различните музикални жанрове и тенденции, както и между музиката и различни форми на изкуство – театър, танц, поезия, визуални изкуства, нови технологии. Radar се превърна в разпознаваемо пространство за зареждаща, неочаквана среща с една различна естетика в страната.

На сцената на Sofia LiveClub, 11 музиканти и визуални артисти от България, Великобритания, Германия и Франция ще предизвикат екстравагантни музикални честоти в общо шест концерта с начален час 20.00 ч.

На 25 март, германският барабанист Йенс Дюпе ще открие Radar’10 с последния си солов проект EGO-D, в който представя собствени композиции и звукови пейзажи, аранжирани за барабани, пиано и електроника.

Jens Düppe - egoD  // live at T empel Karlsruhe (stream)

Фестивалната вечер ще продължи да ни пренася в непознато пространство на джазови импровизации, неокласически минимализъм и даун-темпо електроника с представяне на новия албум на електронния продуцент Иван Шопов и джаз пианиста и композитор Димитър Бодуров. "Transcendence", или "Пренасяне", е вторият албум на дуото (на снимката), който ще бъде издаден този месец. Специално за концерта, Венелина и Андрей Катански от студио micronavt заснемат видеа, заснети под микроскоп, създавайки неземни картини, които резонират с емоцията и динамиката на музиката и допълват това аудио-визуално преживяване.

Последния акт от първата фестивална вечер ще представят аудио-визуалното дуо Стефан Христов и Анна Бачева, познати като Студио Отайка. Базирани в Париж, те изследват границите и допирните точки на визуалните и звукови измерения. В техния проект Chromatic CoÏncidences те ползват музикални аналогии и визуални съвпадения и изграждат полупредвидима вселена, в която интензивно живее разширеното въображение на цифровото.

Уникалният и многостранен проект Multiverse  на двамата британски мултиинструменталисти Иво Нийм и Джим Харт ще открие втората вечер на 26 март. Дуото ще прескочи всякакви музикални граници на джаз, груув и електроника.

Следва алтернативното електронно дуо Desperate Daughters с уникалнa ъндърграунд звучност, наподобяваща мрачен и хипнотизиращ саундтрак. Групата работи дистанционно между София и Амстердам, a през 2021 г. е  сред победителите в конкурса Music Elevator за нови български групи. Както MySound.bg своевременно съобщи, те издадоха дебютния си албум "Analogue Girls" през 2022 година. Момичетата черпят вдъхновение от разнообразни жанрове  - джаз, водевил и електронна музика.

Desperate Daughters - "Mirror" (live @ Music Elevator 2021)

Сателитното издание на Radar ’10 ще закрие българският звуков артист Климент Дичев, познат със своите прогресив, техно, ембиънт, idm и дръм-ен-бейс сетове. В неговия акт ще си партнира с базирания в София интердисциплинарен артист от Швеция Филип Якобсон Zurdoid, експериментиращ с органичните текстури, хаосът и математическите форми в природата и всичко заобикалящо ни.

Фестивална програмата - на radar-festival.eu, както и на страниците на събитието във Фейсбук и Инстаграм.

Билети - онлайн през официалния сайт на фестивала. Гостите на сателитното издание на Radar’10 имат възможност да избират между еднодневни билети и пропуски за целия фестивал.

Проектът се осъществява от фондация "СИДЕЯ" с финансовата подкрепа на националния фонд "Култура" в партньорство със Sofia Live Club и с медийното сътрудничество с ВИЖ!София и Джаз FM.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички