Рицарски орден за ABBA, преиздават албума "Waterloo"


Рицарски орден за ABBA, преиздават албума "Waterloo"

911

Шведският крал Карл XVI Густав ще награди членовете на ABBA с Рицарския орден на Васа (Vasa) за специалния им принос към международния музикален живот.

Това стана ясно от изявление на кралския дворец. Бени Андершон, Ани-Фрид Рейс (Лингстад), Бьорн Улвеус и Агнета Фелтског бяха номинирани за тази почест, а след това бе разкрито за обществеността, че правителството и кралят подкрепят наградата. Групата ще получи златен кръст, покрит с бял емайл, върху който е изобразена златна ваза. Артистите ще получат званието Командир първи клас - вторият по старшинство сред петте.

Представянето на кръста ще се състои на 31 май в Стокхолмския дворец. Това е първата церемония, на която Орденът на Васа се връчва в Швеция от 1974 г., когато властите решават, че награждаването с кралски ордени трябва да се извършва само сред членове на Кралския дом на Швеция, както и чужденци - за специални заслуги към Швеция. Решено е да не се награждават гражданите на страната с ордени, за да се гарантира "равенството на всички шведски граждани. Затова от 1975 г. Орденът на Васа не е присъждан. Той е един от четирите рицарски ордена в Швеция. Освен него в страната има и ордени на Меча, Полярната звезда и Серафимите. Присъжда се на хора, които са успели в развитието на селското стопанство и минното дело, занаятите и изкуствата, технологичното развитие, търговията, образованието и хуманитарните науки. Сред първите, получили ордена, са художникът Густав Лундберг и химикът Йохан Готшалк Валериус.

Междувременно стана ясно, че албумът "Waterloo" на прочутия квартет ще бъде преиздаден в лимитиран бокс сет за 50-ата си годишнина. Песента, дала име на дългосвирещия запис, спечели конкурса "Евровизия" през 1974 г. в Брайтън, Великобритания. Преиздадената версия ще излезе на музикалния пазар на 5 април и ще съдържа освен песните от оригинала, още три сингъла от 1974 г. За годишнината от издаването на "Waterloo" почитателите на групата ще могат да участват в тематично събитие на 4 април на покрива на лондонската арена "O2". "Waterloo" е вторият албум на шведите. Неговата премиера се състоя през март 1974 година. В тавата, освен едноименното парче, са и популярните "My Mama Said" и "Honey, Honey", припомня "Пи Ей мидия".
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички