Rolling Stone - 43 години по-късно


Rolling Stone - 43 години по-късно

5083

Българският екип на списание "Rolling Stone" организира ретроспективна изложба в столичния ресторант NINО (ул. "Черковна" 47) от 15.30 часа на 20 април (вторник).

На нея ще бъдат показани 43 от най-значимите и култови корици на изданието, демонстриращи магията, която представлява тази форма на изкуство.

Изложбата ще продължи до 30 април, като работното време на заведението е от 11.00 до 1.00.

Първият брой на "Rolling Stone" излиза на 9 ноември 1967. Тогава на първата страница на скромния, сгънат през средата лист вестникарска хартия, който представлява списанието, грее снимка на Джон Ленън, която рекламира филма с негово участие -  "How I Won Тhe War". Четиридесет и три години по-късно "Rolling Stone" е най-влиятелното списание в света на поп културата, а корицата му е институция сама по себе си.

Отначало новините на първа страница продават списанието. Но когато към екипа се присъединява Ани Лейбовиц, студентката по изкуство от Ел Ей, тя превръща корицата на "Rolling Stone" в особено пространство, което вече не се влияе от чистата случайност. За 43 години пред обектива на фотографи като Лейбовиц, Хърб Риц, Марк Селигър и Дейвид Лашапел застават различни музиканти, актьори, режисьори и политици, а "Rolling Stone" се превръща в поп културна икона – списанието, което среща музиката с живота.

От промоционалната снимка на Ленън, която още от първия брой чертае пътищата на музиката и политиката, кръстосващи се на страниците на изданието, през развятата коса на Боб Марли, скриваща част от логото на изданието, така че да се чете “roll one” (свий си един), и кадъра на усмихнатия млад Елвис Пресли, с който се отбелязва смъртта на Краля, до снимката на сгушилия се в Йоко Оно гол Ленън, заснета броени часове преди той да бъде застрелян в Ню Йорк, кориците на "Rolling Stone" не следват рамкирания и шаблонен поглед върху личностите и събитията.

Те се превръщат в събитие сами по себе си. "Rolling Stone" не се съобразява и с налагания от мениджърите имидж на отделните звезди – когато например Лашапел снима Бритни Спиърс през 1999 с разкопчана блузка, мениджърът на позиращата с девствеността си тогава сладникава тийн идолка казва: “Какво, по дяволите, правите?” Но именно на корицата на "Rolling Stone" Бритни показва за първи път сексапил.

Водещата на "MTV" и бивша плеймейтка с руса коса и сини очи Джени Макарти пък за първи път изглежда несекси на корицата на "Rolling Stone".

Самата тя много се радва на този ефект, тъй като показвал нейната същност.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички