Рут Колева с последен концерт и първа изложба


Рут Колева с последен концерт и първа изложба

1492

"Това ще бъде последния ми концерт...или първият от много, но ще бъде нещо което поставя край... надявам се и начало", сподели Рут Колева.

Вълна от емоции предизвика новината за нейния "последен концерт. Очакваната дата е 17 май 2023г., мястото - най-авторитетната зала за качествена музика- "България". Събитието Рут анонсира чрез своето място във Фейсбук.

"Преди 20 години реших, че музиката е това, което искам да правя в живота си. Трябва да призная, че това беше бурно пътешествие. Последните няколко години бяха формиращи и променящи живота ми. Чувствам се пълноценна и вярна, чувствам се удовлетворена, но не жадувам за внимание и прожектори. Не желая да бъда в центъра на всичко. Да бъда на сцена и да изнасям концерти е моето най-щастливо време и пространство, моето убежище. Но имам нужда от промяна, от пренастройване. Това ще бъде последният ми концерт... в този вид. Или първият от многото. Не знам. Но съм спокойна, че съм намерила мир и знам какво съм. Този концерт ще бъде неповторим и особен. Без претенции и лъскави костюми. Без глупости. Просто музика."

"Този концерт не е краят на всичко съществено.Той е това, което чувствам като край на една глава -разказва изпълнителката - Въпреки това ще отделя време, ще преосмисля и преработя приоритетите си, основните си ценности и ще се посветя на това, което чувствам, че е моята мисия в момента. Това не означава, че ще спра да правя музика - тя винаги ще е основна част от живота ми, но личните ми възприятия за изкуството се промениха. Иска ми се да се върна към това, което музиката ми носеше в самото начало." 

Но защото при Рут никога не е "просто музика", събитието пристига с ексклузивен бонус за ценители. Феновете може да очакват лимитирана плоча по случай 10-годишния юбилей на албума "R U T H". Винилът пристига в луксозно издание отново, след като спечели множество международни награди и продаде 30 000 копия само в Япония през 2013 година. На 17 май ще звучат за първи път както предстоящите два сингъла, издавани с Warner Music, така и хитовата селекция. "Това беше първа плоча за мен, издадена от престижните лейбъли JUNO - UK, Fat Beats US и V-Pive Japan - споделя Рут и добавя - Специален гост е моята дългогодишна творческа половинка и човекът, написал голяма част от музиката ми, Рейчъл Роу".

Преди музикалното събитие на сезона Рут  демонстрира друга, непозната страна от своите творчески интереси. Нестандартният ѝ поглед върху света ясно личи в кадрите на фотографската изложба "Дис/хармонии", която може да бъде видяна в столичната галерия "Кредо Бонум" на ул. "Славянска" 2 с вход от ул. "Бенковски" до 23 април.

"Дис/Хармонии" е заснета с цифров и аналогов апарат. Снимките са избрани сред многото не заради екзотиката на непознатата дестинация (Виетнам, Америка, Мексико, Япония и други), а защото в тях Рут разпознава смисъл и връзка, намира странни аналогии между различни визуални елементи. Нейната фотография е пропита с чувство за хумор и усет към скрития ежедневен абсурд.

В изложбата са включени фотографски серии на спящи пътници в японското метро, на деца в естествената им среда, било то сред джунглите на Лаос, Виетнам, в ромската махала в Сливен или в комуна в Дания. Пъстри хора, участващи в прайд или просто ходещи по улиците на Ню Йорк. Част от тези персонажи са нарочно търсени след внимателно проучване. Така е създаден и кадърът на виетнамски музикант без очи. Образът му разказва за последствията от Виетнамската война след употребата на химически оръжия.

Рут Колева запечатва лицата на обикновените хора, в привидно ежедневни ситуации. Зад тях е скрит проницателен психологичен поглед. Сякаш самата тя успява да види отвъд снимката, смисъла на житейската ситуация и достигне до онова, което е най-важното: до човека.

Личната история на Рут и фотографията започва още през 2004 година. Тогава тя е едва на 15 години и търси начин да получи достъп до бекстейдж на музикални събития. След години, около образованието си по "Медии и комуникации" в Холандия, използва фотографията, за да разкаже за социални явления, които привличат вниманието ѝ. През последните години Рут снима по време на случайни или нарочни пътувания. Тя често предварително проучва своите обекти, издирва ги, друг път импровизира в странни ситуации, водена от интуиция. Не се плаши от скъсяването на дистанцията, от това да насочи камерата си към лицата на непознати. Да започне разговор. Тя не режисира и не наглася кадрите. Животът е този, който подрежда образите.

Певицата изпрати 2022 година от кориците на всички главни плейлисти за поп музика на бранда Topsify в Южна и Източна Европа. Териториите, които са включени в тази активност, са Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска, България, Словения, Македония, Черна гора, Албания и Босна и Херцеговина

Това признание дойде дни след излизането на сингъла ѝ  "This Christmas", като Topsify запозна многохилядната си аудитория от последователи в тази част от света с невероятната изпълнителка и нейната интерпретация на коледната класика от Дони Хатауей.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички