Мария Илиева превърна зала 1 на НДК в Любов
Блус легендата Норман Бийкър в София за 8 декември. "Дясната ръка" на Джак Брус от Крийм закрива "Аларма Пънк Джаз 2023"
Шоуто Lеd Zeppelin Symphonic идва и в София
Две родни групи ще подгреят за атиняните Full House Brew Crew
Арика Адамс от "Гласът на България" открива концерта на Мария Илиева в НДК
Соул и джаз под звездите с Mario Biondi в Пловдив и Варна
Accept хедлайн на Midalidare 2024. Saxon, HammerFall и Delian попълват афиша
Допълнителни билети за концерта на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени
Михаил Йосифов и Новините в джаза преоткриват музиката на Петър Ступел: Темпо, темпо!
Миро, Михаела Филева, Графа, Любо и Живко Петров специални гости на Мария Илиева в НДК
Българо-гръцка метъл инвазия на Bio-Cancer, Exarsis, Terravore и Certain Demise
Сицилианска връзка: Шугейз от Clustersun за бомбен десерт на пловдивската серия на "Аларма Пънк Джаз" 2023

С Блуба Лу в прекрасния свят на Квадротопия


С Блуба Лу в прекрасния свят на Квадротопия

7777

Докато ескалаторът лениво ме възнасяше към зала 3 на НДК – мястото на представянето на "Квадротопия" на Блуба Лу снощи, се питах откога не съм била на български концерт.

Шоуто показа, че не съм си задала правилния въпрос. Присъстващите не бяхме "НА", а "В" събитието – изпълнителите обграждаха публиката, която сама избираше къде и как да слуша, и дали музиката да я връхлита отгоре, да я изненадва в гръб или да бликва от четирите световни посоки.

А пък и това не беше български концерт (тук не искам да громя "всичко българско и родно" – под "български концерт" разбирам претопляне на нещо, най-често сготвено преди 5-10-20 години).

Понятието "българско" впрочем е несъотносимо към Блуба Лу. Тяхната писта е някъде доста по на Запад от българо-сръбската граница. Формацията не е характерна българска група и по друг показател – Константин Кацарски и Димитър Паскалев никога не се се страхували да се развиват, да правят нови и неизпробвани неща. Повече им прилягат определения като космополитни, авангардни, експериментални (бърза справка "Световна меланхолия" с гост изпълнител неподражаемата Андрония Попова).

Квадротопия” защити високата летва на заявката да те отведе там, където нещата се случват, да те направи част от едва богата звукова картина, да ти позволи да надзърнеш в други измерения и пространства. Много голям, много амбициозен и смел замисъл. Проект, подобен на експерименти, за които само сме чели или гледали на запис. Пъпната връв на “Квадротопия” е хвърлена над покривите на знакови имена на авангарда като Пинк Флойд, Алън Парсънс, Лори Андерсън, Брайън Ино.
 
Разместването на традиционните места на публика и изпълнители само по себе си е достатъчна заявка, че ще се случва нещо интересно. Целта не беше да се дезориентира слушателя, а да му се даде свобода, да направи избор как и какво да слуша – да му осигури право на свободно придвижване из звуковия релеф. Да избира между циркулация по или обратна на часовниковата стрелка, брауново движение, хаотични заигравки из пространството – иска се доста смелост и самочувствие за подобна стратегия – защитена адекватно от Димитър Паскалев, Константин Кацарски и съмишлениците им – три забележителни гост-певици, разположени вляво и вдясно от основната сцена, щрайх, китари и брас секция.

Публиката, естествено, не беше многобройна, но затова пък адекватна, заслужила свободата, дадена й от изпълнителите – нещо като микромодел на утопичното бъдеще на "Квадротопия", изградено от едни по-освободени хора с отворени сетива и събуден творчески потенциал.

Снимки от концерта на Блуба Лу!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Cher - "Christmas"

Видео


Албуми


Cher - "Christmas"

Феновете на Шер (Cher) могат да разчитат на много весел, ярък и рок-ен-рол празничен сезон тази година с официалното...

Най-четени новини


виж всички