С любимото парче срещу болежките на тялото


С любимото парче срещу болежките на тялото

3824

Случвало ли ви се е да ви очаква тежък изпит и единственото, от което сте имали нужда, е било да чуете любимото си парче?

Помагала ли ви е песен след тежък и изморителен ден?

Причината е една – музиката има доказани лечебни свойства.

Музиката е способна да пребори инфаркт и да помогне на хора, които частично са загубили зрението или пък говора си. Пациенти с увреждания в лявата половина на мозъка, които не могат да говорят, успяват да пропеят след като слушат музика. След това е само въпрос на време и практика да започнат да произнасят изречения, съобщава cracked.com.

Успешната терапия чрез слушане на мелодия или пеене е възможна. Именно лявата част на мозъка е отговорна за езика и речта, но музиката"живее" в дясната половина. Така, при случай на инфаркт, човек може да тренира двете си половини, асоциирайки музиката с езика.

Слушането на каквато и да е музика (стига да не е ужасна за вашите разбирания) има допълнителен ефект, тъй като приятната мелодия освобождава допамин, което помага на определени части от мозъка ви да функционират по-добре, ако са били увредени.

Доказано е, че музиката намалява симптомите на абстиненция, успокоява и помага за добра релаксация. Писането на песни помага за освобождаването от негативни емоции.

Музиката пряко засяга химикали, наречени невротрансмитери, които предават информацията в главата ни. Наркотиците действат по подобен начин, с изключение на това, че правят мозъка мързелив. Когато човек спре да приема наркотици, мозъкът не произвежда достатъчно химикали, защото е свикнал да разчита на наркотика.

Музиката също така помага за укрепването на имунната система и намалява стреса. Като бонус, ако слушате хорова музика редовно, сте имунизирани срещу болестите, предавани по полов път.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички