Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni
Отново на училище с радио N-Joy. Поли Генова, Tino, Mona, Vall, Iskrata и други на концерта в Южния парк
Нашите Dimholt съпорт за шоуто на австралийците Austere и в Гърция
Остава с нова песен за рождения си ден, канят на двучасов концерт в "Маймунарника"

Сержио Мендеш - легендата на боса нова, почина на 83


Сержио Мендеш - легендата на боса нова, почина на 83

1016

Бразилският музикант Сержио Мендеш, легендата на боса новата и носител на американска музикална награда "Грами", почина на 83-годишна възраст в дома си в Лос Анджелис, предадоха световните агенции.

Мендеш е страдал от дълъг ковид. Той се е борил с последствията от заразата с вируса месеци наред. Според неговото семейство е "починал мирно" в дома си, заобиколен от съпругата Грасиня Лепораче Мендеш, с която бяха заедно от 54 години, и децата си. "През последните няколко месеца здравето му беше изложено на предизвикателство от ефектите на дългосрочния COVID", пояснява изявлението.

Трикратният носител на "Грами", който се е обучавал като класически пианист, изгря на световната сцена със стила боса нова – бразилската смесица от самба и джаз, завладяла света. През цялата си кариера Мендеш умело смесва самба и джаз ритми с боса нова хармонии и калифорнийски поп, за да създаде измамно прост, но изключително популярен стил, отхвърлен от някои като "лесен за слушане". Той записва повече от 35 албума общо и е на турне с някои от американските джаз величия, включително Франк Синатра. Покойният свиреше на пиано, беше текстописец и изумителен аранжьор.

Майсторството на Мендеш в джаза привлича вниманието на американския саксофонист Кенънбол Адърли, който избира групата на бразилския "Sexteto Rio" да запише албума му "Cannonball's Bossa Nova" през 1963 г. Три години по-късно Мендеш се превръща в международна сензация с платинения си албум "Sergio Mendes & Brasil 66", включващ магистралната вече пиеса "Mas Que Nada". Тя допринесе за популяризирането на бразилския жанр боса нова по света през 60-те години на миналия век. Модерна версия на хита, изпълнена от Black Eyed Peas, възроди популярността му през 2006 година. Тя беше включена в диска му "Timeless", в който има и колаборации със Стиви Уондър, Ерика Баду, Джъстин Тимбърлейк, Джон Леджънд и др. Колекцията се появи след 8-годишна пауза, следвайки добрата формула на Сантана - артист да се завърне с експеримент в компанията на колеги.

През 2009 г. бразилецът си сътрудничи и с италианската звезда Джованоти за албума му "Safari", в който участва като пианист и аранжор на шестия сингъл от проекта - "Punto".

Мендеш създаде и саундтрака към филма "Пеле". През 1992 г. той спечели "Грами" за най-добър албум заради "Brasileiro". Бразилецът има и два приза "Латино Грами". Той получи и номинация за наградата "Оскар" за най-добра оригинална песен ("Real In Rio") от анимационния филм "Рио" през 2012 година.

Сержио Мендеш е роден през 1941 г. в град Нитерой. Като дете изучава класическо пиано, но любовта към джаза го подтиква още 15-годишен да започне да се изявява в местните нощни клубове. През 60-те години на миналия век се мести в САЩ и след като издава два албума, които нямат особен търговски успех, със своята група Brasil 65 наема две американски певици, Лани Хол и Биби Вогел, за да пеят на английски. Преименува групата си Brasil 66 и с нея записва "Sergio Mendes And Brasil 66". 

Мендеш е изнасял концерти за двама американски президенти - Линдън Джонсън и Ричард Никсън, представял се е и на Световното изложение в Япония през 1970 г. 

Последните му изяви бяха в Лондон, Париж и Барселона през 2023 година, припомнят агенциите.

Снимка: Фейсбук

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички