Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"


Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"

1215

Представителят на Швейцария спечели "Евровизия 2024".

Немо Метлър (на снимката) триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът"("The Code"). 24-годишният изпълнител извоюва победата с 591 точки, изпреварвайки Хърватия. С екстравагантна андрогинна визия и розова пола, той използва опита си от детството в операта, за да подготви изпълнение, смесващо рап, рок, дръм-ен-бейс и класическа опера, както и да балансира върху въртящ се диск. "Надявам се, че този конкурс ще продължи да се застъпва за мира и достойнството за всеки човек по света", заяви той при получаването на наградата. Рапърът е първият артист в тази песенна надпревара, който се идентифицира като небинарен. Той предпочита да бъде назоваван с местоименията they/them на английски (той може да смята, че притежава и двете полови характеристики, или да отхвърля напълно представите за женственост или мъжественост - б.р.).  Изпълнителят развя швейцарския национален флаг заедно с небинарното знаме. "Не се идентифицирам като мъж или като жена. Аз съм просто Немо", написа музикантът в Инстаграм през ноември миналата година.  Той сподели, че първото нещо, което планира да направи, е да си почине в къщата на своите родители.

Според слухове обаче Немо не е гей. Всъщност той харесвал жени и от години си имал приятелка, с която живеел в Берлин. Това предизвика гнева на гей общността, която го обвини в измама - паразитира върху джендър идентичността.

Финалът на 68-ия конкурс за най-добра европейска песен се проведе на 11 май. Шоуто се излъчваше в официалния YouTube канал на състезанието. На второ място остана Baby Lasagna (Бейби Лазаня - псевдоним на Марко Пурисич) от Хърватия с "Рим Тим Таги Дим" (547 точки). Челната тройка оформи украинското дуо Джери Хайл и Альона Альона с песента "Тереза и Мария" (453 точки). Немо, заедно с Хърватия и Израел, беше фаворит за победа сред букмейкърите за спечелване на конкурса, наблюдаван по целия свят от милиони любители на поп звученето и… кичозното шоу.

"Кодът" разказва за пътуването, което започнах, когато разбрах, че не съм нито мъж, нито жена", каза Немо. Той обаче не успя да се радва дълго на наградата - стъклен микрофон с годината и мястото на събитието и знамето на страната домакин, отпечатано върху него - веднага след като му връчиха статуетката, Немо я счупи, докато се опитваше да я постави на сцената.

Цялата седмица на "Евровизия" беше белязана от протести в Малмьо срещу участието на израелски участник в конкурса по време на конфликта в Газа. В крайна сметка Израел достигна пето място на финала благодарение на гласовете на публиката и въпреки малкото точки, дадени по-рано от журито. Израелската представителка Еден Голан, беше смятана за основен конкурент на швейцарците и хърватите, а песента ѝ "Hurricane" получи 375 точки. Първоначално композицията се казваше "October Rain", но организаторите настояха текстът ѝ да бъде променен, тъй като я смятаха за "политическа по природа", а текста - за препратка към събитията от 7 октомври 2023 г., когато палестинската групировка Хамас нападна Израел.

Самият финал също се проведе на фона на протести срещу войната в Газа. Полицията потвърди, че е използвала сълзотворен газ спрямо над 100 демонстранти, които се бяха събрали пред концертната зала преди и по време на големия финал, вееха знамена и скандираха "Освободете Палестина". Израелската делегация беше критикувана от участници в песенната надпревара, сред които Бамби Тъг от Ирландия, който сподели открито своите пропалестински възгледи. Някои обвиниха израелския телевизионен оператор в нарушаване на правилата и подбуждане към насилие. През януари около 1 500 музикални продуценти от Финландия поискаха Израел да бъде изключен от "Евровизия", обвинявайки държавата във военни престъпления в ивицата Газа. Освен това Голан започна да получава заплахи, но Европейският съюз за радио и телевизия, който организира конкурса, осъди преследването на изпълнителката. По време на генералната репетиция и изпълнение на финала на състезанието певицата беше освиркана. На всичкото отгоре Еден Голан беше включена в базата данни на украинския сайт "Миротворец", която съдържа хора за ликвидация. Тя беше обвинена в участие в опити за легализиране на окупацията на Крим, незаконна търговска дейност в окупираните територии, както и в нарушаване на държавната граница на Украйна.

Русия, която е отстранена от участие в конкурса още от 2022 г., обяви "Евровизия" за "погребението на Европа". Според официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова "Евровизия 2024" надмина всяка оргия и ритуално светотатство. Тя придружи изявлението си с видео, съдържащо откъси от изказвания на представители на Ирландия, Финландия, Сан Марино, Украйна, Нидерландия, Великобритания, Словения, Испания и Швейцария.

А точно преди финалната вечер представителят на Нидерландия  Йост Клайн беше дисквалифициран след инцидент зад кулисите и обвинения за неуместно поведение, макар че песента му "Europapa" преди това бе сред фаворитите на публиката. Той има повече от пет милиона слушатели месечно в платформата Spotify.

За Швейцария настоящата победа е трета на страната в музикалния конкурс след триумфа на първата победителка в надпреварата Лис Ася през 1956 година и след това на Селин Дион през 1988 г. Надпреварата включваше 37 държави. България нямаше свой представител на "Евровизия" и тази година, а БНТ не излъчи шоуто.

Тазгодишното издание на "Евровизия" предизвика много коментари и ще се запомни като едно от най-противоречивите и скандални в цялата история на песенната надпревара. Освирквания в залата, чутовни скандали зад кулисите, вакханалия от джендърска, сатанинска и дехуманизираща пропаганда, а накрая класиране, силно повлияно от съмнителния "вот на националните журита". И всичко това - в страната, която преди половин век даде на света едно от най-позитивните и незабравими явления в поп музиката - АББА
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички