Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие
Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2

Сребърни криле върнаха времето с 30 години назад в Ямбол


Сребърни криле върнаха времето с 30 години назад в Ямбол

7587

Още при обявяването на новината, че хърватската група Srebrna Krila (Сребърни криле) ще има концерт в Ямбол по случай деня на града, много скептици се усъмниха в достоверността на информацията.

Фенове и критикари умуваха дали това не е трибют банда, дали това са същите онези Сребърни криле от бивша Югославия и от тяхната младост, но по-запознатите знаят, че харизматичният  Владо Калембер се върна в групата през 2011 година, след като я напусна през 1986-та, и дори издадоха нов доста добър албум преди две години.

След като вестта се повърди, десетки фенове от цяла България започнаха да пишат по форуми и социални мрежи: "Там сме", "Няма да пропуснем", "ЕЕЕЕ, Ямбол, идваме". И наистина в топлия следобед на 6 юни на площада имаше хора от София, Чирпан, Сливен, Бургас и други градове. Забелязваха се фенове с тениски на групата, направени специално за концерта, други си носеха придобилата култов статус у нас балкантонска плоча, за да си вземат автографи на нея.

За кратък саундчек около сцената се появиха юголегендите и празничното настроение дойде. Музикантите не отказаха на никого снимка или автограф. Трима от изпълнителите в сегашния формат на Сребърни крила са от "златния" период на групата (тогава, когато ги наричаха "Балканските Смоуки"), времената между 1978-1986. Когато бяха едни от най-обичаните югославски банди заедно с Bijelo Dugme, Divlje Jagode и Ribljа Corba. Това са вокалистът Владо Калембер, китаристът Давор ЖелавичДадо и барабанистът Славко ПинтаричПища.

Концерта откри местната хард рок група Cross. За точно тридесет минути музикантите подгряха публиката с няколко професионално изсвирени кавъра, сред които на Kiss, Deep Purple и AC/DC. От саунда и сценичното им поведение се забеляза перфектния синхрон и опит на четиримата.  

Малко след 20.30 часа на сцената се качи кметът на Ямбол - г-н Георги Славов, който лично представи чаканите хърватски гости. И магията се случи. Над два часа и половина шестимата от сегашната версия на Крилете ни пренесоха повече от тридесет години назад във времето. Хитовете се нижеха един след друг – "Prva noc sa njom","Ana", "Juliana", "Volio sam Tanjo", "Ja nisam kockar", "Manuela Cha-Cha-Cha", "Lili", "Sanjar Lutalica", "Kulminacia", "Ja Sam Samo Jedan Od Mnogih S Gitarom", "Gresnica" и всички онези легендарни поп-рок парчета, добре познати и в България. Имаше и няколко песни от все още актуалния им албум от 2012-та.

Към края на концерта с лека усмивка на лицето, някогашният балкански секссимвол Владо Калембер изпълни и кавър на песента на Дарко Домиян "Zingarella". Много хора в България си мислят, че тя е на самите Сребърни крила и може би точно затова гостите я изпълниха. Объркването идва от много близките гласови данни на двамата вокалисти.

Във веселие и спомени неусетно мина този великолепен концерт и групата слезе от  сцената, за да се появи само след няколко минути за задължителния бис, в който изпълни медли, събрало части от най-известните им песни. Всичко свърши с продължителна и ефектна заря. В много от очите в публика имаше почти невидими сълзи, породени от приятния концерт, но и от носталгията по отдавна отминали времена. Тогава,  когато прекрасните стихове бяха облечени в приятни мелодии.

Когато музиката имаше значение, смисъл, идея и цел.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички