Легендите на индъстриъл рока Health с нов албум на десант в София
Премиери и дебюти във финалния концерт за сезона на Оркестъра за народна музика на БНР
Фестивалът "Франкофоли" се завръща на Гребната база в Пловдив
Всепомитащата машина Mеgadeth: Tornado Оf Souls на столичния колодрум
Заветното "Да"! Mario Biondi омагьоса Пловдив, да се готви Варна
Над 60 артисти от Стара Загора в афиша на "Джаз в цялата страна"
Новозеландецът Дилейни Дейвидсън с извънреден концерт в София и още изненади от "Аларма Пънк Джаз"
Музиканти и певци от ансамбъл Тракия ще открият за Eivør
Atmosphere, DJ Shadow, Dub FX, Kovacs, Selah Sue и Bulgarian Cartrader пристигат за Sofia Live Festival 2024
Даниел Верстапен пресъздаде българската народна песен "Рада" с гласа на Нина Николина
Кольо Гилъна на 60! Празнува с концерт и автобиографията "Извън Контрол"
Криминалната метъл бригада Brujeria атакува "Маймунарника". Summer Massacre Svinshtina ще представи и нашите Piranha и Goliath

Теодосий Спасов с нов проект на Европейския фестивал във Варна


Теодосий Спасов с нов проект на Европейския фестивал във Варна

4539

Десетото издание на Европейския музикален фестивал Варна 2013 ще се проведе от 26 март до 16 май.

Сред акцентите в събитието, организирано от агенция "Елит Мюзик" и "Кантус Фирмус" с партньорската подкрепа на община Варна, е концертът на Арканхел и Теодосий Спасов, наречен "Братимене", или Balkan Flamenco Tales.  На 26 април във Фестивалния и конгресен център голямото българско име в етно джаза - Теодосий Спасов, ще сплете своя балкански ритъм с мощния темперамент на най-яркия млад глас на фламенкото - Арканхел. В проекта ще се включат и други испански музиканти, а сцената ще оживее с танците на магнетичната Олга Перисет, за която познавачите казват, че носи духа на фламенкото на върха на пръстите си.

Проектът се подкрепя от посолството на Испания в България и от мултинационалната компания Roca, чиято почти 100-годишна история започва именно от Испания.

"Намирането на диалог между различните култури е един от основните принципи на развитие в групата Roca, която днес оперира в 135 държави по целия свят", споделя Серхио Кастро, изпълнителен директор на "Рока България". "Проектът "Братимене" и двамата водещи музиканти – Арканхел и Теодосий Спасов,  са въплъщение на ценностите, които изповядва нашата компания: новаторство, непрестанно търсене на нови хоризонти чрез изследване и преплитане на различните култури и традиции. Това е същото верую, което изповядва, например, иновационният и дизайн център на Roca, при разработването на нови продукти за банята на бъдещето. Ето защо за нас е напълно естествено да бъдем част от подобен мултикултурен проект и е чест, че организаторите ни поканиха за партньори в него", допълни той.
 
Особено вълнение сред ценителите на свободната музика в морския град предизвиква и изявата на междужанров проект - Jazz + Classic = 4 hands. С него двама пианисти с класическо образование, но с голяма популярност от джаз подиума - Ангел Заберски и Живко Петров, се включват във фестивала с джаз вариации по теми на Рахманинов, Моцарт, Дебюси и др. За двамата пианисти срещата на двата рояла в зоната между класика и джаз е възможност за пореден път да покажат, че музиката не признава условности и граници.

Междувременно Теодосий Спасов и неговият квинтет превърнаха в истински празник събитията, с които София отбеляза вчерашния Световен ден на водата. Експо Баня София, изложбената зала на "Рока България", едва побра стотиците гости, сред които и много дипломати, дошли да отбележат този ден заедно с "кавалджията на света". В квинтет с Пейо Пеев (гъдулка), Иван Георгиев (гайда), Генадий Рашков (тъпан) и Петър Миланов (китара), Тео изпълни авторската композиция "Ние сме вода".

Както MySound.bg вече извести, тя се превърна в своеобразен химн на международната фондация We Are Water. За първи път композицията, обиколила света в изпълнение на световноизвестни музиканти като Давид Пеня Дорантес и Рено Гарсия Фонс, звуча в изпълнение само на български народни музикални инструменти.

Концертът бе излъчван на живо и он-лайн, в мрежата на Международен воден мост 2013.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички