Теодосий Спасов специален гост на фестивала Синематек в Тел Авив


Теодосий Спасов специален гост на фестивала Синематек в Тел Авив

4397

Теодосий Спасов (http://theodosiispassov.com/bg/) ще се изяви в поредното издание на джаз фестивала "Синематек" в Тел Авив.

http://www.jazzfest.co.il/)

 В неговия афиш за първи път от 23 години ще има българско участие.

Събитието ще се проведе между 21 и 24 февруари, уточни за MySound.bg Първият кавал на планетата, специален гост на пианиста и композитор Димитър Бодуров и неговата формация. Те ще представят новия албум на триото "Седем отпечатъка"(http://www.dimitarbodurov.com/bodurov-trio-feat-theodosii-spassov/). Очаква се той да излезе през април, по думите на Спасов.

Нашите грандове ще свирят от 14.00 ч. на 24 февруари (петък). "Смятай - взехме им акъла, такъв неравноделен ритъм сме приготвили", каза вечният иноватор Тео

Димитър Бодуров (http://www.dimitarbodurov.com/ ) е роден в Благоевград, израсъл във Варна, където завършва музикалното училище с тромбон, след което продължава музикалното си образование в СМА "П. Владигеров" в София, специалност джаз пиано. От 2000 живее и работи в Амстердам, Холандия, където получава и бакалавърска степен по джаз пиано и композиция и магистърска степен по пиано от Codarts School Of Music, Ротердам. Лауреат е на много известни чуждестранни конкурси както за пианисти, така и за композиция. В музиката си Бодуров съчетава богатството на българския фолклор със звученето на модерния европейски джаз. Изпълненията му са изключително лирични, с широк спектър от чувства и от изразни средства.

http://www.youtube.com/watch?v=7WQAVtp1ozw&feature=related

Негов партньор в триото е басистът Михаил Иванов (http://www.myspace.com/bouncingpriest), възпитаник на джаз отдела на Амстердамската консерватория, който също живее и работи в Холандия. Има изяви на българска сцена с много от доайените на родния джаз.

Третият участник в ансамбъла е немският барабанист Йенс Дюпе (http://www.jensdueppe.de/), учил джаз във Ваймар и в Амстердам, а по-късно и в Ню Йорк. Той е свирил с едни от най-големите имена на европейския джаз като Алберт Мангелсдорф, Лий Кониц, Ришар Галиано, Кени Уорнър.

Димитър Бодуров трио е сформирано в Амстердам през 2001. Формацията печели няколко награди "Холандия", изнасяла е концерти в повечето европейски страни и, разбира се, в България. Има издадени 3 албума, от които последният - "Отпечатъци от България 2008" ("Stamps From Bulgaria" (2008) бе избран в класацията Топ 10 за Джаз албуми в Холандия. В момента подготвят четвърти, чиято премиера ще се състои на фестивала в Тел Авив. "Импровизраме, няма точна стилова дефиниция на композициите - те са създени от любов към смесването на различни стилове", обяснява Спасов.

http://www.youtube.com/watch?v=f-PJ1I0Jkeg

Тел Авивският фестивал (http://www.jazzfest.co.il/) е едно от най-ярките и най-важни джаз събития в културия живот на Израел. За 23-е години форумът си е спечелил международна репутация със срещата между водещите имена в световния джаз и техните израелски колеги, както и с оригиналните проекти, чиято премиера е на сцената там.

Тази година почитателите на джаза ще се срещнат  с "динозаври" като певицата Мери Столингс, знаменития баритон саксофонист Рони Кюбър, ветерана басист - мистериозния Хенри Граймс, световноизвестния тромпетист и перкусионист Джери Гонзалес, кларинетиста Оран Еткин и други.

Освен тях на фестивала ще гостуват израелски музиканти, които живеят и работят по цял свят. От световната столица на джаза Ню Йорк, която дава път на много израелски джаз звезди, в Тел Авив ще пристигнат контрабасистът Омер Авитал, тромпетистът Авишай Коен, пианистите Омер Клайн и Йонатан Авишай и Коби Израелит, който ще бъде съпроводен от акордеон, барабани, саксофон и електроника.
 
И тази година израелският джаз ще бъде представен във всичките му разновидности и стилове. За първи път на негова сцена ще прозвучат и уникални проекти, създадени специално за там. Такъв е например проектът "По стъпките на музиката от Близкия Изток" с участието на китариста Юда Кейсар, а също и Дор Бен Зеев и неговия състав за цигански джаз "Суинг де Житан".

Във фоайето на "Синематек" ще свирят израелски джазови формации, които са не по-малко интересни от тези, които ще изнасят концертите.

В петък, 24 февруари, от 12.00 ч. на обед до късно вечерта ще има и хепънинг с участието на групите Алегрия – фламенко, румба и ладино в джазови аранжименти, и Андреламусия – формация, представяща еврейска, балканска и арабска музика, но през призмата на джаза.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички