The Imagine Project на Herbie Hancock още веднъж у нас


The Imagine Project на Herbie Hancock още веднъж у нас

4479

"Музиката наистина е универсален език. "Тhe Imagine Project" има за цел да защити тази мисъл, като обединява различните култури чрез песни и положителна творческа изява. Моята надежда е, че музиката ще послужи като метафора за действията, предприети от жителите на нашата прекрасна планета, като призив за световна хармония на всички нива", казва великият джазмен Хърби Хенкок (Herbie Hancock).

Именно "The Imagine Project" - последният диск на именития пианист, композитор и аранжор, ще бъде представен от Сергей Шишов в поредното издание на "Картини от една изложба".

Предаването за концептуални албуми се излъчва по програма "Хоризонт" на БНР всяка събота след новините в 21 ч.    

"Хърби ми каза, че въпросът не е "Какво свириш?", споделя китаристът Lionel Loueke, който за първи път се среща с Хенкок, докато учи в Института за джаз Thelonious Monk. Въпросът е: "Защо свириш? С каква цел?"

Началото на проекта е през 2008, когато адвокатът на ХърбиRichard Ichord – му се обажда и му казва, че има идея: "Зная, че си будист и това, което ще ти предложа, мисля, че е точно за теб. Какво ще кажеш за един албум за мира, използвайки като трамплин песента на Джон Ленън (John Lennon) "Imagine"?
 
"През последните години ние се вълнувахме от нарастващата икономическа криза и промените в климата и това насърчи усещането ни за единство, за глобалност. Тези неща карат хората да мислят за това как сме свързани всички ние, но в отрицателна посока. Така че аз исках да намеря начин да използваме музиката като средство за сплотяване на нашата общност, но в положителна светлина, да изпратя съобщение за "мир чрез глобално сътрудничество", обяснява Хърби Хенкок.

"Използвах идеите на Джон Ленън за мир чрез взаимодействието с други култури, така че новите идеи да могат да се формират чрез съвместна работа. И нови комбинации могат да бъдат открити по този начин. Това е основното нещо, което ме вдъхновява през последните години, но другото нещо е, че аз исках да направя албум, който е свързан с някакъв проблем на днешния ден, и си мислех за глобализацията. Това е главната идея днес, за мен това е най-важният въпрос", разказва Хърби, който изсвири част от пиесите в диска на своя великолепен първи концерт в България през 2010.

В работата върху този проект участват музиканти от 11 страни, записите са правени близо 2 години в 6 държави на 7 езика и представят народи от четири континента: DAVE MATTHEWS, ANOUSHKA SHANKAR, JEFF BECK, THE CHIEFTAINS, JOHN LEGEND, INDIA ARIE, SEAL, PINK, JUANES, DEREK TRUCKS, SUSAN TEDESCHI, CHAKA KHAN, K'NAAN, WAYNE SHORTER, Джеймс Морисън (James Morrison) и Lisa Hannigan.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички