Уейн Хъси (Дъ Мишън) с акустичен концерт в България


Уейн Хъси (Дъ Мишън) с акустичен концерт в България

6532

Уейн Хъси (Wayne Hussey) - фронтменът на влиятелната рок група Мишън (The Mission), ще изнесе концерт за първи път в България по покана на "DerCircle".

Музикантът ще представи акустичен сет в столичния Модерен театър на 10 юли.

Неговата кариера започва с Дед Ор Алайв (Dead Or Alive) и продължава в Систърс Ъф Мърси (The Sisters Of Mercy), където тартор е Андрю Елдрич. След албума "First And Last And Always"(1985) Хъси е основен композитор, но нещо не мели брашно с шефа и решава да издава песните си под името Систърхуд, което дразни Елдрич.

Налага се тази формация да измисли новото име - Мишън, за чийто произход има различни слухове. “Едната версия е свързана с родителите ми, които са мормони и искаха да стана мисионер. Аз обаче заминах за Ливърпул и станах музикант. Другата е за тонколоните "Mission" на Ник Браун. И в двете има истина”, спомня си Уейн (втори отляво надясно на снимката).

Новоизлюпената група придобива известност, едва ли не по-голяма от тази на инкубатора си, още с албума "Children" (1988), продуциран от басиста на Лед Цепелин Джон Пол Джоунс.

Мишън имат издадени 9 студийни проекта, преминавайки през различни периоди и смени на състава.

Според www.themissionuk.com нов албум предстои да бъде издаден скоро.

Уейн използва предимно 12-струнна китара и винаги се чувства добре в групата с други китаристи. “Както преди свиря на нея и съвсем малко на пиано. Някъде беше написано, че композирам песните на пиано, но не е вярно – правя го на китарата. Пианото май ще почака за солов албум”, признава той по повод диска "God Is A Bullet".

Като едноличен лидер Хъси често е обвиняван, че прави солова кариера под името на формация, като често сменя музикантите в нея. “Е, все пак аз съм единствен от самото начало, но с мен има и други хора, които допринасят да бъдем екип. Това не са солови проекти, а записи на група”, допълва рокаджията.

В края на 80-е Мишън признават носталгията си към ерата на глем рока от 70-е под името Метъл Гурус и записват благотворителния сингъл с кавър по "Merry Xmas Everybody" на Слейд, където участват и оригиналните му създатели - Ноди Холдър и Джими Лий. Метъл Гурус пък идва от парчето на Ти Рекс "Metal Guru".

Светът на Уейн:

Истинско име: Джери Уейн Лавлок
Роден: 26 май 1958, Бристол, Англия
Семейство: родители мормони, два брака, две дъщери
Оборудване: китари "Греч", "Фендер", "Овейшън", усилвател "Вокс", собствено студио
Любим отбор: Ливърпул
Групи: Мишън, Дед Ор Алайв, Систърс Ъф Мърси

Билети за концерта в София - в мрежата на www.eventim.bg на цена от 30 лева - предварителна продажба, 35 – в деня на събитието.

Още на:

www.themissionuk.com
        
www.dercircle.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички