Soen на живо в София: eхо от прогресив метъл eмоция
Фънки триото Greesh ще открие за Fun Lovin’ Criminals
Ансамбъл Тракия отбелязва 50-годишния си юбилей с гала-спектакъл
Първо гостуване на Cytotixin в София. Минифестивала откриват Cannibe, Menstrual Cocktail и The Devil Says Arlekino
Силата се пробужда: "Halo", емоционална рецепта за себепознание на Jean Mar, в столичния клуб "Тънка червена линия"
Британските дръм-ен-бейс звезди Kosheen на 25. Празнуват и с българските ценители в столичния клуб Joy Station
Легендарната сръбска пънк-рок банда Pekinska Patka с първи концерт у нас, българските Нови Цветя и НеЩо Цветно ще открият вечерта
Квартетът на знаменития джазмен Peter Erskine пристига за първи път в България
Японците heavenphetamine с извънреден концерт в София
Микрофестивалът "Инфундибулум" обживява подлеза до автогарата в Габрово с футуристичен арт ъндърграунд. Саундтракът е на Илко Биров, Павел Терзийски и Gonzo From The Block
Rock-Stravaganza с ангелите на румънския рок Scarlet Aura и Chasing Тhe Veracity
Осмото издание на Sofia Singer Songwriter Fest с победител от България

Вертикален танцов спектакъл в Бяло действие


Вертикален танцов спектакъл в Бяло действие

3292

Спектакълът "Бяло действие" на италианската формация Il Posto/Danza Verticale ("Мястото/Вертикален танц") ще бъде красиво предизвикателство към гравитацията.

Той ще бъде придружен от музиката на Марко Кастели и неговата група, и ще открие на 1 юни от 21.45 ч.21-ия Международен театрален фестивал "Варненско лято" (1 - 12 юни).

Събитието ще се проведе на фасадата на красивата необарокова сграда на драматичен театър "Стоян Бъчваров". Спектакълът е организиран в рамките на фестивала, който се осъществява под патронажа на Министерството на културата, община Варна и Българската асоциация за театър със съдействието на Италианския културен институт в София.

Вертикалният танц е най-иновативният и най-зрелищният сред всички танци, а формацията Il Posto е атрактивна група, специализирала се в събитията на открито.

Характерно за ансамбъла е танцът върху "вертикални сцени", като фасади на сгради, блокове, камбанарии, исторически, модерни или други градски постройки. Спектаклите се поставят без никакви декори, само с използването на въжета. Групата е лицето на италианския вертикален танц и от години е главният герой на магически и ефектни събития. Височинните акробатики, поетичните изпълнения и цялото очарование на музиката, композирана за представленията, са изпълвали небето в Сингапур, Банкок, Париж, Доха, Рабат, Лисабон, Каунас, Рим, Венеция и много други градове по света.    

Il Posto е основана през 1994 във Венеция от съдружието между хореографката Ванда Морети и музиканта Марко Кастели и оттогава досега преследва с взискателност и стил собствените си художествени проекти, създавайки поетични произведения в сценичната живопис, която съчетава танц, архитектура и музика.

В създаването на хореографията на Ванда Морети има два основни елемента: вертикалният танц (разбиран като тяло, което се движи по вертикална повърхност, и първоизточник на вдъхновението) и поетичния звук, дело на Марко Кастели. Централната роля на архитектурата е темата, която отличава всяко шоу. Спектаклите на Il Posto - първата компания в Италия, която се специализира в специфичните за даден обект изпълнения върху вертикални повърхности - са тясно свързани с архитектурата и ландшафта, поставяйки заедно драматургията на спектаклите и местата, на които се изпълняват. Вертикалният танц се разпространява в Италия в началото на 90-те години, изхождайки от интереса и проучванията, проведени от Ванда Морети и от обучението, извършено от хореографа през последвалите години.

Вертикалният танц е съвкупност от съвременни танцови техники и катерене. Той е смес от движения в нетрадиционни взаимоотношения със силата на гравитацията. Действието използва вертикални повърхности като пространство за танца, но често "навлиза" във въздуха чрез промяна на перспективата, като създава различни възможности за движение. Естествените пространства, използвани за вертикален танц, са сградите, които се превръщат в сцена и контекст за физическите предизвикателства, които постоянно се адаптират чрез възможностите, предлагани различните структури.
    
Спектаклите на Il Posto са придружени от изпълнението на сценичната музика на Марко Кастели.

Музиката, неразделна част от продукцията и от художествената дейност, е написана специално за хореографиите и се изпълнява на саксофон и електроника на живо.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички