Забрави за тангото на баба и дядо!


Забрави за тангото на баба и дядо!

4741

Eдно ново танго, различно от тангото на нашите баби и дядовци, ще представи квартет Тангуарда заедно с танцьорите Селин Руис и Дамян Розентал у нас, съобщиха организаторите на фиестата. Както "MySound.bg" вече информира, събитието е в столичната зала "България" от 19.30 ч. на 28 януари.

Четиримата млади виртуози от Тангуарда пристигат в София, за да изнесат уникален концерт, посветен на танго нуево - “новото” съвременно танго, което води началото си от аржентинския композитор и бандонеонист Астор Пиацола. Това е музика, която израства от корените на традиционното аржентинско танго, черпейки от емоционалността и душевността му. Но е стъпила здраво в настоящето, пресъздавайки темперамента на нашето време, ритъма и духа на модерния град.

Голяма част от произведенията ще бъдат изпълнени за първи път на българска сцена. Освен добре познатите композиции на Пиацола ("Oblivion", "Libertango", "Adiós Noniño", "Verano Porteño"), българската публика ще чуе за първи път творби на други големи имена в съременното аржентинско танго като Густаво Бейтелман, Антонио Агри (цигуларя, работил дълги години с Пиацола), Соня Посети, Коко Нелегати и др.

Тангуарда е типичен квартет за аржентинско танго, основан в Холандия. Съставен е от музиканти от различни националности с утвърдена репутация като изпълнители не само на танго, но и на класическа, джаз и уърлд музика. Това са пианистката Мария Мартинова (България), бандонеониста Виле Хилтула (Финландия), цигуларя Рафал Замбржицки-Пейн (Полша) и контрабасиста Матю Миджли (Великобритания).

Концертът ще бъде съпътстван от танцово шоу на нашумялата френско-аржентинска танго двойка - Селин Руис и Дамян Розентал. Те принадлежат към най-новото поколение танцьори, чиито стил по аналогия с музиката, е известен като "танго нуево". Еднакво известни като танцьори и преподаватели, те често правят демонстрации и дават уроци в Латинска Америка, Европа, САЩ и Азия и редовно са канени за участие от най-големите танго фестивали в света.

Членове са на две танцови трупи - Ол Дат Танго Денс Къмпъни и Компания Аржентина. През 2006 са поканени от известния френски акордеонист и бандонеонист (ученик и съратник на Пиацола) Ришар Галиано, да участват в заснемането на негов клип. Техният стил съчетава традиционното танго със съвременните танцови форми, фокусирайки върху изразните средства на тялото, играта с музиката и връзката между двойката по време на танца.

На 28 януари на сцената на зала ”България” танго нуево в музиката ще срещне танго нуево в танца.

Концертът се организира от "Студио ТангерИН" и "Джаzz Плюс".

Билети за концерта има на касата на зала “България”, в “Дюкян Меломан”, в супермаркети ”Пикадили” и в системата на www.ticketplus.bg.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички