Ах, този джаз! Почитат Франк Синатра на фестивала A To JazZ


Ах, този джаз! Почитат Франк Синатра на фестивала A To JazZ

4275

Първото издание на фестивала A To JazZ ще се състои в Докторската градина в София между 1 и 3 юли.

Най-новото музикално събитие, което ще премине под мотото "Америка на джаза", ще бъде посветено на американския джаз от рождението му до днес.

С него се предхожда и националния празник на САЩ Денят на независимостта (4 юли), и го обединява тематично с ценностите на свободния дух на джаза.

"Идеята е да представим развитието на целия стил - от от онези весели диксиленд пиеси, изпълнени около Мисисипи в началото на 20 век; през класиката на довоенния джаз; лудостта на суинга, би-бопа и "тежкото" наследство на Майлс Дейвис, Телониъс Мънк и Чарли Паркър например и другите образци от 60-е и 70-е; мейнстрийма, та до евъргийните на Франк Синтра (Frank Sinatra) и някои от днешните модерни лица на направлението", обясни Петър Димитров от организаторите на събитието.
 
Специално за случая в България пристига Монти Айдем (на снимката вдясно) – най-добрият интерпретатор на Франк Синатра, който ще закрие фестивала от 20 ч. на 3 юли, заедно с Брас Асоциация Биг бенд с диригент Ангел Заберски. Гостът пристига от Лос Анджелис със съпругата си Мария. Монти и Брас Асоциацията са решили добре да се представят пред софийската публика и съвестно ще репетират по няколко часа във всички дни преди съвместния им шоу-спектакъл. За Монти това е първото посещение у нас и поредно шоу-трибют за легендарния Франки.

В продължение на двадесет години Монти Айдем, който започва кариерата си като радиоводещ във Филаделфия, пише сценарии за телевизионни комедии, както и за звезди като Джон Уейн, Боб Хоуп, Пол Анка, Уили Нелсън, Дийн Мартин. . . и за самия Синатра. След това нещо се променя и Монти минава от другата страна на камерата. За това, което най-много обича – един спектакъл. Грандиозен спектакъл, с който отдава почит на певеца и актьора с усмихнатите сини очи, за един от любимците на Америка (и не само), наричан още Гласът (The Voice), или просто Франки, който прекарва 60 години от живота си на сцената и, въпреки че обявява "пенсионирането си" през 1971, изпява пред публика последната си песен - "The Best Is Yet To Come", чак през 1995. Определят Монти като най-добрия интерпретатор на Франк Синатра, а шоуто му, обиколило цяла Америка, се счита за най-успешния трибют на певеца.
 
С нетърпение очакваме и събирането на българо-американската формация Open Ended, която ще бъде в пълния си състав на софийска територия чак на 2 юли, събота, анонсираха организаторите. В състава са басистът Петър Славов – младши, син на големия музикант - Петър Славов, който ни напусна преди три години. За Open Ended в състав Рик ДиМуцио (саксофон), Асен Дойкин (пиано), Петър Славов (бас) и Колин Странахан (барабани) концертът на 3 юли (19 часа) ще е първата публична изява на квартета от създаването му през тази година. Очаква ни един концерт само с авторски композиции – и четиримата музиканти композират музика, част от която ще бъде издадена в първия им албум през есента. Дойкин и Славов от години се подвизават в Ню Йорк. Малцина знаят, че Петър Славов жъне страхотни успехи като музикант в бенда на Джо Ловано (Joe Lovano), споделяйки сцена и студио с екстравагантната Есперанца Спалдинг, която има две награди "Грами" (Grammy), въпреки крехката си възраст.

Сентиментъл Суингърс (Sentimental Swingers) - Вера, Деси и Рони, съпроводени от Михаил Йосифов секстет, ще приложат вече изпитаната суинг рецепта за добро настроение, която включва разкош от жартиери, високи токчета, палави къдрици и, разбира се, закачливите песни на любимките на военна АмерикаAndrews Sisters, от 21 часа на 1 юли.

Ден след романтичното пътуване назад към ерата на суинга, формацията на тромпетиста Мишо Йосифов (вляво на снимката) отново ще попътува – този път из дебрите на създаването и свиренето на джаз. Компания в този воаяж ще им правят младите музиканти, които ще вземат участие в уъркшопа на секстета (2 юли, събота, 15 часа) в сградата на Националното музикално училище "Любомир Пипков".

Доброто настроение в паузите между отделните изяви е оставено в опитните ръце на суингърите Митко и Павел от The Smugglers Collective.

В случай на неприятни изненади от страна на времето, които да не позволят слушането на музика на открито, именно Музикалното училище ще се превърне в любезен домакин на фестивала – надяваме се, че няма да се наложи да се възползваме от гостоприемството му, не крият организаторите.
 
Фестивалът, на който MySound.bg е медиен партньор, започва в 18 ч. на 1 юли. Събитието ще бъде открито от Н. Пр. Джеймс Уорлик – посланик на САЩ у нас.

То се осъществява с изключителната подкрепа на фондация "Америка за България" и с партньорството на Столична община – район Оборище, и на сдружение "Приятели на Докторската градина".

Концертите са предвидени във времето от 18 до 21.30 часа.
 
За комфортното придвижване на артистите на A Тo JazZ ще се грижат партньорите на изявата - "Кадилак България" и "София Ауто".
 
Фестивалът е със свободен достъп за гражданите и гостите на града.

Още - на:

http://atojazz.bg/.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички