Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni
Отново на училище с радио N-Joy. Поли Генова, Tino, Mona, Vall, Iskrata и други на концерта в Южния парк
Нашите Dimholt съпорт за шоуто на австралийците Austere и в Гърция
Остава с нова песен за рождения си ден, канят на двучасов концерт в "Маймунарника"

Банско джаз фестивал с 27-о издание от 3 до 10 август. 18 държави, 135 изпълнители и 23 концерта на голяма сцена


Банско джаз фестивал с 27-о издание от 3 до 10 август. 18 държави, 135 изпълнители и 23 концерта на голяма сцена

1206

Дългоочакваният Банско джаз фестивал отново ще превърне планинския град в столица на джаз музиката в продължение на осем дни и вечери - от 3 до 10 август.

"Традиция и развитие – това е нашият слоган", пояснява Илиана Иванова, директор на фестивала и председател на УС на асоциацията "Фестивалите в България".

На 3 август фестивалът ще бъде открит със специален концерт на Камелия Тодорова, Васил Петров и Биг бендът на НМА под палката на Михаил Йосифов. В първата вечер ще се изяви китаристът и композитор Мишел Сахрауи от Израел, който съчетава джаза на западната култура с изящните ритми на Близкия изток, и носителят на няколко награди "Грами" Джейсън Майлс с неговия Лисабонски 4тет.

Талантливият български пианист Асен Дойкин ще представи проекта си Eastern Passage – първият съвместен албум на Дойкин - Кърпаров квартет. Той ще бъде представен в неделя, 4 август. Вечерта ще завърши с хипнотизираща смесица от афрофутуризъм, хип-хоп и джаз в изпълнение на Камила Джордж, покорила световните сцени в последните години.

В понеделник, 5 август, гостите на Банско и почитателите на джаза ще имат възможност да чуят експериментална поп музика с елементи от хип-хоп, джаз и електроника в репертоара на Анна Арко от Швеция. Великият джаз китарист Питър Бърнстейн, свирил и записвал с музиканти от различни поколения – Сони Ролинс, Боби Хътчерсън, Джордж Коулман, Джошуа Редман, Брад Мелдау, Даяна Крoл, Лий Кониц, Джими Коб и много други, ще се качи на сцената. Същата вечер е изявата на световната звезда Емет Коен, акомпанирал на Рон Картър, Бени Голсън, Джими Коб, Джордж Коулман, Джими Хийт, Кърт Елинг и много други.

На 6 август, вторник, ще имаме удоволствието да се насладим на най-популярната джаз група от Албания с бендлидер Гент Руши, за първи път на сцената в Банско, на двама неповторими китаристи – разказвачи на музикални приказки – Дженк Ердоган и Антонио Форчоне, и на един проект на Милчо Левиев, събрал музиканти от България, Швейцария и ГърцияИзточно око.

Прогресив рок, камерен джаз, динамични и постоянно променящи се ритми, необичайни инструменти ще ни представят Скечбук квартет от Австрия в сряда, на 7 август. В афиша същата вечер са и два български проекта – Йо-Йо бенд на Христо Йоцов и Михаил Йосифов и Малък градски духов оркестър на утвърдения саксофонист Димитър Льолев.

Със Spectrum Vocal Вand & Free Рlay в четвъртък, 8 август, ще празнуваме магията на музиката, която те създават единствено с гласовете си. С Вики Алмазиду ще почетем стогодишнината на Сара Вон. А вечерта ще завърши с шоуто на Мирла Риомар, певица, композитор, перкусионист и танцьор от Бразилия.

Наричат Теодосий Спасов кавалджията на света. Музикант с огромен кръг почитатели от всеки край на планетата. На тазгодишния Банско джаз фестивал музикантът ще представи квартет с участието на двама български музиканти, живеещи в чужбина, и контрабасист от Швейцария. Датата е 9 август, петък. В програмата ще чуем също група Жлехтет от Словения и новия талант на италианския джаз – Чинциа Тедеско с проект "Пучини в джаза" и гост-музикант Тодор Бакърджиев.

В последната вечер – 10 август, за първи път на сцената на Банско джаз фестивал ще излязат музиканти от екзотична ИндонезияВертигонг. След тях е Тио Крокър, уникален съвременен американски джаз тромпетист, композитор, продуцент и вокалист, номиниран за "Грами". Финалният концерт е на сенегалския бас виртуоз, композитор и певец Алюн Уейд, който се слави в световната джаз и афробийт сцена като "суперталант“, откритие на Маркъс Милър.

И тази година гостите на Банско джаз фестивал могат да разгледат първата в страната постоянна джаз-експозиция в читалище "Никола Вапцаров“ и да проследят историята на джаза в България. Експозицията ще продължи да се обогатява с материали и лични вещи на български музиканти, които са оставили своя следа в историята на джаза у нас. В числа, които не са просто статистика, а музикална синергия, която е способна да превърне материята в дух, Банско джаз фестивал‘ 2024 изглежда така: 18 държави, 135 изпълнители, 23 концерта на голяма сцена; 3 държави, 45 участници, 21 концерта на дневните сцени; 18 международни проекта, 4 съвместни и 5 български.

Всяка от вечерите преди концертите на голямата сцена на площада в читалището ще текат разкази за емблематични имена от историята на българския джаз, сред които Асен Овчаров, Леа Иванова, Милчо Левиев и Вили Казасян.

Традиционната съпътстваща програма включва семейни игри, дневна сцена в парка, следобедни джаз импровизации по улиците на града, джем сешъни и срещи с публиката. Новият елемент тази година е пленерът по скулптура "Музиката в камъка", подкрепен от националения фонд "Култура". Като резултат ще бъде създадена Алея на джаза, една от скулпторите в която ще бъде на основателя на фестивала – д-р Емил Илиев.

Важен е елемент от Банско джаз фестивал е поредното издание на "Банско джаз академия", която тази година се организира от Брас Асоциация. В продължение на 7 дни участниците в Академията ще посещават по 4 до 6 уъркшопа дневно, с изтъкнати български музиканти и с международни звезди от голямата сцена на фестивала. В сутрешните часове възпитаниците са разделени по модули съобразно техния инструмент, а след лекционния панел на чуждестранния гост-ментор, следват групови занятия, в рамките на които ще се подготви изцяло нова биг бендова програма от съвременни български композитори. Тя ще бъде представена на заключителния концерт в рамките на Академията на Младежката сцена от 13.00 ч. на 10 август.

Менторите от България са Вили Стоянов – Техники за разсвирване и поддръжка - висок и нисък брас, Ансамбъл, Оркестрови трудности, Михаил Йосифов – Бигбендово изкуство, Комбо бендове, Милен Кукошаров - Акомпанимент, Импровизации, Павлета Семова - Сценично поведение, Вики Алмазиду – Вокални практики, Марина Василева - Businessworks – DYI forartists. Модератор на лекционния панел с чуждестранните гост – ментори ще бъде Светослав Николов, програмен директор на Jazz FM Radio. Част от имената, които участниците в Академията очакват с нетърпение, са Джейсън Майлс, Камила Джордж, Емет Коен, Алюн Уейд и много други. "Банско Джаз академия" е създадената през 2022 г. и помага за развитието на младите таланти. Всеки ден лектори на нея са както специално подбрани ментори от България, така и гост-ментори – участници от голямата сцена. Лекциите поставят разнообразни акценти в изпълнителското изкуство, като в своята съвкупност спомагат за цялостното професионално изграждане на участващите. Провеждащите се паралелно концерти на сцените "Млади таланти" сутрин и "Джаз в града" следобед пренасят наученото в реална среда в пряк контакт с публиката.

През 2023 г. Асоциацията на фестивалите привлече към постоянните ментори в академията сдружение "Брас Асоциация", организация, активно работеща в сферата на формалното и неформалното образование по музикални изкуства, с фокус медни духови инструменти. Интересът към лекторите Михаил Йосифов – тромпет и Велислав Стоянов – тромбон, едни от най-активно работещите брас музиканти на родната сцена и възможността да почерпят опит от тях, привлече рекорден брой участници в академията. 

Цялата програма - ТУК
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички