Интуитивно музициране в новия албум на Мирян Колев, представя го в "Топлоцентрала" на 9 октомври
В ритъма на суинга с The Oldie Goldies. Формацията представя първия си албум "Happy Feet" на живо
Азиатски октомври за "Аларма Пънк Джаз". Очакваме доайена на японския авангарден джаз Масахико Сато и монголско-френско-българското фолк-рок трио Violons Barbares
Никос Вертис разпродаде за трети път най-голямата зала в София
Концерт с вълшебната музика от филмите на Disney
Първият концерт на Café del Mundo у нас е разпродаден
Легендарната група Rage на 40. Вестфалски пауър метъл в столичния клуб "При Черепите"
Актуалните британски пост-пънкари  Squid ще ударят в столичния клуб Pave
Димитър Аргиров и Соня Чакърова с нов албум и концерт на 5 октомври. Песенни следи
Световната поп оперна сензация Il Divo пристига за концерти в Пловдив и Варна
Оркестър Камчия, TDK и Evitceles представят България на престижния сръбски фестивал Changeover
Богата музикална програма в "Топлоцентрала" през октомври

Барабанистът на легендите Ахат Юрий Коцев ни напусна на 58


Барабанистът на легендите Ахат Юрий Коцев ни напусна на 58

227

Българската музикална общност е в траур след кончината на Юрий Коцев – дългогодишен барабанист и един от основателите на Ахат, който внезапно почина на 58.

Тъжната вест съобщиха колегите му от легендарната хеви метъл банда в социалните мрежи, където изразиха своята скръб и признателност за годините, прекарани с него.

"Скъпи приятели, почина Юрий Коцев. Дългогодишен наш колега, приятел и основен член на Ахат. Ще го помним като неделима част от всичко, което постигнахме и преживяхме заедно през годините. Съболезнования на семейството и близките.

Светъл път, Юрка!", написаха от групата.

Причината за смъртта му не се посочва.

Юрий Коцев е роден през 1966 г. Той е част от бандата в продължение на 27 години - от самото ѝ създаване до 2013 г.  Свирил е във всичките пет албума на Ахат. Първата документирана изява на групата пред публика е на 22 декември 1986 г., а през 1988 г. Ахат записва песента си "Черната овца", която остава една от най-ярките емблеми на българския хеви метъл. През лятото на следващата година съставът издава дебютния си албум "Походът". Рокаджиите подгряват Дийп Пърпъл, Уайтснейк, Дио и Блек Сабат у нас, записват в САЩ албума "Made In USA". През 2017 година изнасят паметен концерт в пловдивската зала "С.И.Л.А." с Джо Лин Търнър, където Коцев е заменен зад барабаните от Алекс Лазаров.

Коцев изигра ключова роля в успехите на групата, която се превърна в икона на българския рок със своите мощни изпълнения и класически хитове. Уникалната дръм-стилистика и отдаденост на Юрката към музиката остават неизменна част от звука не само на Ахат, но и на цялата българска твърда музика.

През годините Юрий Коцев се утвърди като едно от най-разпознаваемите имена в родната рок сцена. Той беше не само изключително талантлив музикант, но и обичан от своите колеги и почитатели. Влиянието му върху рок музиката ще остане запомнено, а духът му ще продължи да живее чрез музиката на Ахат.

Загубата на Юрий Коцев е тежък удар за феновете на българския рок и за всички, които са имали удоволствието да го познават. Съболезнованията към семейството му, близките и колегите му изпълват социалните мрежи, където се почита приноса към музиката. Неговият дух ще продължи да вдъхновява бъдещите поколения.

Снимка: сп. "РИТЪМ"

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички