Бургас и морето 2011 стартира с нов регламент


Бургас и морето 2011 стартира с нов регламент

7714

Тазгодишното 29–о издание на популярния фестивал "Бургас и морето" ще стартира с нов регламент, бе обявено днес от организаторите на нарочна пресконференция в Община Бургас.
 
В новата концепция музикалният форум отново има конкурсен характер, като целта се запазва – създаване на нови любими на българската публика песни.

Събитието и тази година ще се проведе в една вечер и ще бъде на 30 юли (събота), по традиция в Летния театър на града.

Композиторите и авторите на песни могат да изпращат своите предложения до Община Бургас още от утре, като всеки автор има право да представи до две песни, като до участие се допуска само една от тях. Тази година срокът за това е удължен с две седмици и ще продължи до 17.00 часа на 25 май.

Селекционната комисия, определена от организаторите, ще се формира на нов принцип. В нея ще влязат 9 човека музикални специалисти  (композитори, текстописци, аранжори, експерти и други.) Техните имена ще бъдат оповестени след обявяването на песните финалисти, за да се запази обективния принцип при подбора на песните. Дванадесетте допуснати до финала песни ще бъдат обявени в сайта на Община Бургасwww.burgas.bg и на обновения сайт на фестивала, десет дни след приключване на срока за набирането им.
 
Песните, допуснати до финалния кръг, ще станат известни на публиката още в началото на месец юли, месец преди датата на конкурса, като ще могат да се чуят както на сайта на Община Бургас и фестивала, така и по радиостанциите в страната.

Новост е, че песните могат да бъдат представени както от популярни и наложили се през годините лица, така и от талантливи млади изпълнители. Те ще бъдат изпълнени на живо в съпровод на фестивалния оркестър, който ще включва освен ритъм и брас, и щрайх секция.

Брас секция: тромпет, тромбон, тенор сакс; pитъм секция: синтезатор, пиано, барабани, перкусия, две китари, бас китара; щрайх квартет: две цигулки, виола, виолончело. И, разбира се, вокална група.

Другата съществена промяна е свързана с отпадане на есемес гласуването. Най-добрите песни ще бъдат определени от 6-членно жури и вот от публиката в самия Летен театър, която ще бъде седми член на журито.

Организаторите се надяват с този променен регламент да провокират авторите да напишат нови български песни, които да станат любими на поколения българи, подобно на големите хитове, съзададени на фестивала през годините досега.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички