Notte Medievale и KsAN със съвместен концерт. Древното зове в столичния клуб Live & Loud
Vrani Volosa специални гости на Ihsah, Radiogeist откриват за Mono Inc. в Пловдив
Керана и Космонавтите представят официално новия си албум "Октант"
Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni

Чао на гравитацията! Tiamat и Robust на живо, или когато духът напуска тялото


Чао на гравитацията! Tiamat и Robust на живо, или когато духът напуска тялото

1955

Не е 3 април 2020 г., когато трябваше да празнуваме заедно 14-годишнината на радио "Тангра Мега Рок" (ТМР) с концерт на Tiamat.

29 октомври 2022 година е и все пак празнуваме! Tiamat са тук, ядрото и единственият оригинален член Johan Edlund изглежда свеж, когато пристига на мястото на тазвечершната си среща с българските фенове - Mixtape 5.

Ние - също сме в клуба. И логично, вече в залата, първо се насочваме към мърч щанда, който си е все там, вътре. Но няма и следа от мърчъндайз на гостите от  Швеция - просто не носят такъв, както и в Атина, Тел Авив и Букурещ. Кофти, ще трябва да си изпием парите на бара. Има обаче тениски, стикери и едно EP на бандата, която ще отвори музикалната програма. Това е Robust- пост-рок/дуум/ готик състав от София,  както те самите са се видели в стиловото си огледало. Дискът е дебютното им издание "Colossal Collisions", чиято премиера се състоя през лятото. Точно него ще ни представят в тридесетина минути.

Ако не се лъжа, това е концерт № 4 на момчетата. Наскоро създадена формация, но с музиканти с дълги CV-та и участие в куп други състави... Познаваме си – Бъсти, Дидо, Мишо и Джино. Бях на първия им гиг преди около година, когато останах стъписана от това, което чувам, и закована в ступор след шоуто им. Тогава не очаквах такъв тежък звуков товар, сега обаче вече знам и съм подготвена за дългите им дуум парчета с ехо от отвъдното... Много точен избор на съпорт.

Шведите са вече на сцена. Звучи интрото от "Wildhoney" (Century Media, 1994) и знам, че ще кажа "чао" на гравитацията след малко. Представете си, даже получавам съобщение от приятел от Израел, който преди дни е станал свидетел на як концерт на Tiamat в Тел Авив. Tal Nisan ми пише: "Очаква те нещо наистина специално, приготви се!"

Да, "случката" тук на 29 октомври е обявена като специално събитие с песни от албумите "Wildhoney" и "Clouds". Парчета от тези две емблематични издания от богатата на шедьоври дискография на Tiamat ще са  фокусът в сетлиста, но няма да бъдат изсвирени в своята цялост, да не стават грешки... Те ще са акцент, обаче ще чуем и класики от не по-малко стойностните албуми "Prey", "A Deeper Kind Of Slumber" и "Judas Christ".

Чакаме това събитие от 2020 година и, ако има някой, който си е върнал билета заради двукратната смяна на датата, може да си плесне сам един шамар. Ние ще го зашлевим по другата буза. Така или иначе, капацитетът на мястото е почти изцяло запълнен. Няма я обаче истерията като при напълно разпродадения концерт на Paradise Lost, който беше организиран от ТМР по-рано тази година и също беше пренасрочван.

Има такива фенове, които чакат групата още от началото на 90-те, когато споменатите две творби безцеремонно поставиха Tiamat начело на мрачната музика. Това несъмнено са влиятелен състав. Е, да "влиятелна банда от Швеция" е нещо, което важи за не един и два състава от северната държава. Този е сред световните лидери в сцената, в готик елита, с чийто рамки и правила трудно ще накарате Count Edlund да се съобрази. Също е трудно и да се следват Tiamat, да се копират... Те обаче са големи вдъхновители. Въпреки че групата няма постоянен състав и реално изобщо не съществуваше известно време, Edlund се завърна (за добро) и в момента естествено, както винаги преди, е обграден с добри музиканти, които имат най-малкото дълъг опит. За това шоу в София Tiamat пристигат в състав: Johan Edlund – вокал и китара, Lars Sköld – барабани, Gustaf Hielm – бас, бивш член на Meshuggah (между 1995–2001) и свирил и с Pain Оf Salvation, Dark Funeral и др., китаристът Lars Magnus Henriksson от Knights Оf Тhe Realm и Eclipse и Per Jonas Wiberg, екс-Opeth и Spiritual Beggars. С което лайн-ъпът се отличава дори този, в който ги гледам в началото на месеца в Атина – на 1 октомври на Demon’s Gate Festival, където на клавишните е друго лице. Не е лесно да поддържаш група, когато живееш ту в Канада, ту в Солун и си ту в добро, ту в лошо настроение, но ето - нещата сега изглеждат добре. Ние сме късметлии да сме свидетели на добрата форма, която демонстрират и фронтменът, и музикантите, които е наел за шоуто. С изключение на Lars Sköld – барабани, който си е с него от 1994 г. и е в позицията на всички близо 10 концерта на групата, на които съм присъствала през годините!).

Но сега сме в София. Потъваме в особената атмосфера на Tiamat: мрак, меланхолия, мистика (макар и аутокоректът да настоява за "мастика", ха-ха)... Още с първите в над час и половина сета "Whatever That Hurts", "The Ar" и "Visionaire" получаваме силно емоционално и непристорено изпълнение. Публиката очевидно е съставена от ценители и, струва ми, се подкрепата, която им даваме, надминава очакванията на самите музиканти. Петимата шведи атакуват от близка дистанция (има т.нар. фото пит, но огражденията делят група и фенове на едва метър разстояние).

Нямаме удържане на "Do You Dream Оf Me?"... Ако това беше футболен мач, който коментирам на живо, щяхте да чуете да крещя: "Го-о-о-о-оллл!!!!" като онези пристрастни шпикери, чиито избухвания в ефир помним всички.

И ефирните, и тези с по-тежки пасажи композиции звучат кристално, както отбелязва и самия Васил Върбанов. Да, звукът е супер, Бохата барабичка копчетата от пулта баш както трябва. Здрав хедбенг настава и на "In А Dream", последвана от едноименната "Clouds". Контраатака от 800-те фенове по секторите и двата бара (да, работят и двата). Ударът ще стане и дваж по-мощен нататък. Ако на култовата "Cain" сме се сцепили от сърцераздирателно пеене, надвиквайки успешно Johan, то на закачливо-танцувалната "Vote For Love" вероятно той чува само нас, защото заглушаваме всичко останало... Хората скачат сякаш до тавана, левитират и общата картинка отзад -горе на стълбите, е като бушуващо море... Много силна химия се усеща и на следващата "Via Dolorosa". Към края ще сме на равен и ще има дузпи, разбирай бис, който очаквано ще е с две от най-емблематичните композиции на формацията...

Да, още три песни в наистина специално подбрания сет. И стигаме до неизменните две за биса - "The Sleeping Beauty" и "Gaia". Баси кефа, не го давам за нищо друго на света!

В неделя се опитвам да събера наново дух с тяло, защото са се разделили оная вечер. И докато затворът на душата, тялото си е тук, то духът е все още в безтегловност. Някъде там, между измеренията...

Поетът го е казал в "Cain" от албума "Prey" (Century Media, 2003):

"Your soul is in heaven
Your body in hell
In your night we find shelter
Before the Helter Skelter"


Сетлист на Tiamat:

Wildhoney (intro)
Whatever That Hurts
The Ar
Visionaire
Do You Dream Оf Me?
In А Dream
Clouds
A Caress Оf Stars
Smell Оf Incense
Cain
Divided
Vote For Love
Via Dolorosa
Cold Seed
Phantasma De Luxe
Wings Of Heaven

Бис:

The Sleeping Beauty
Gaia

Снимки на Албена Цолова-Бета - ТУК

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички