Изследване на унивреситета Хериът-Уот, Единбург доказа, че музиката влияе върху вкуса на виното, пише "АР".
От факултета по приложна психология открили, че Джими Хендрикс идеално се връзва с Каберне Совиньон, докато Рой Орбисън върви най-добре с Мерло.
Професор Ейдриън Норт, декан на факултета, открил, че виното стимулира определени центрове в мозъка и при дегустация различни части на мозъка кореспонридат различно с ароматите, а това повлиява начина на възприемане на музиката.
„Ние винаги пускаме на нашите лози грузински хорове, и вярваме, че това спомага процеса на зреенето. Изследването на Хериът-Уот потвърждава и обосновава научно влиянието на музиката върху виното”, твърди и винопроизводителят Аурелио Монтес.
„Бях силно заинтригуван от идеята на Монтес да включи музика в процеса на винопроизводството и много исках да проверя дали музиката наистина влияе върху узряването на гроздето. Това е първият случай, в който научно се доказва, че музиката може да афектира останалите сетива и да промени вкуса на виното”, допълва професор Норт.
Една част от академичния свят приема изследването като зашеметяващо научно откритие, други обаче са скептични и твърдят, че професорите не бива да тръбят, че са открили нещо, само защото винцето им се е усладило.
Коментари