Джордж Харисън оживява в Картини от една изложба


Джордж Харисън оживява в Картини от една изложба

4788

Срещите с източните учения в средата на 60-те години на миналия век оказват толкова силно въздействие на Джордж Харисън (George Harrison), че променят не само неговите възгледи, но повлияват и на другите от Тhe Beatles, макар и в по-малка степен.

"Всичко може да почака, но не и търсенето на Бога", решава Джордж. С тази нагласа през 1966 той се запознава с двама души, които изиграват решаваща роля за неговото развитие. Първи е музикантът Ravi Shankar, който му разкрива красотата на индийската музика, става негов учител на ситар и по този повод Харисън предприема тогава първото си пътуване до Индия. Втори е Maharishi Mahesh Yogi, който въвежда Джордж в някои от индийските учения и задоволява неговия стремеж към социално и лично освобождаване. Maharishi е родоначалник на движението за трансцедентална медитация и успява да склони Харисън да се откаже от наркотиците, по-специално от LSD. През 1968 музикантът пътува до Бомбай, където заедно с индийски музиканти записва албума "Wonderwall Music" и това е неговото първо самостоятелно издание.

През 1969 музикантът се запознава в Лондон със Swami Prabhupada - основател на световното движение Харе Кришна, и тази среща има характер за него сякаш "някъде се отвори врата в моето съзнание". До края на дните си през 2001 Джордж остава последовател на Кришна и в своята книга от 1980 по името на песента "I, Me, Mine" пише: "Аз наистина съм просто устроен. Не искам да бъда в бизнеса през цялото време, защото съм градинар. Отглеждам цветя и ги наблюдавам как растат. Не ходя по клубове и партита, а си стоя вкъщи и гледам как тече реката".

В битието си Харисън твърдо се придържа към следните мисли, станали негово кредо: "Животът на Земята не е нищо друго освен мимолетна илюзия, ясно рамкирана от миналите животи и бъдещата реалност отвъд физическата смърт". Що се отнася до преражданията, той вярва, че "Ние ще се прераждаме дотогава, докато не постигнем истината. Раят и адът са само състояния на съзнанието. Всички сме тук, за да станем подобни на Христос. Този свят е само една илюзия".

Тези свои възгледи музикантът изразява най-ясно в албума "Living In The Material World", или "Живот в материалния свят" (обложката на снимката), записан с участието на Ringo Starr, Klauss Voorman, Zakir Hussein и други. Списание Rolling Stone пише в броя си от 19 юли 1973: "Най-съдържателната и с най-добър изказ творба на бивш Beatles след Plastic Ono Band. Тъжният глас на Харисън и неговата нежно плачеща китара се въздигат до безкрая. Албумът няма равен на себе си като основополагащ елемент на вярата, лъчезарен в своето сияние".

Този албум, заел веднага първото място в британските и американските музикални класации след появата си заедно с великолепния сингъл от него "Give Me Love (Give Me Peace On Earth)" ще бъде представен от Сергей Шишов във версията от 2014 в предаването "Картини от една изложба" на  програма "Хоризонт" по БНР в събота, 26 ноември, след новините от 21.00 часа.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички