Осмото издание на Sofia Singer Songwriter Fest с победител от България
Концертът на хардкор титаните Madbаll в София е напълно разпродаден
Интуитивно музициране в новия албум на Мирян Колев, представя го в "Топлоцентрала" на 9 октомври
Deadscape завладява сцените в Пловдив, Бургас и София с новия си албум "State Of Decline"
В ритъма на суинга с The Oldie Goldies. Формацията представя първия си албум "Happy Feet" на живо
Азиатски октомври за "Аларма Пънк Джаз". Очакваме доайена на японския авангарден джаз Масахико Сато и монголско-френско-българското фолк-рок трио Violons Barbares
Никос Вертис разпродаде за трети път най-голямата зала в София
Концерт с вълшебната музика от филмите на Disney
Първият концерт на Café del Mundo у нас е разпродаден
Легендарната група Rage на 40. Вестфалски пауър метъл в столичния клуб "При Черепите"
Актуалните британски пост-пънкари  Squid ще ударят в столичния клуб Pave
Димитър Аргиров и Соня Чакърова с нов албум и концерт на 5 октомври. Песенни следи

ДНК на думите, или инструмент за свирене на поезия


ДНК на думите, или инструмент за свирене на поезия

4860

Знаете ли как изглежда инструментът за свирене на поезия?

А как звучи? Инструментът за свирене на поезия обиколи Пловдив, Бургас и Варна и – отново променен – се връща в София. Можете да го чуете и видите в столичното кино "Влайкова" от 21.30 ч. на 22 декември. По същото време ще звучи и в ефира на радио "Христо Ботев" в рамките на "Аларма Пънк Джаз".

Пърформансът – импровизация за писалище и две стихосбирки, е част от Runabout Project на художничката Албена Баева. Стиховете са от "ДНК" и "Иначе казано" на Иванка Могилска. В него изпълнението на поетични текстове на живо се комбинира с модулиране и премодулиране на откъси от стихотворения, звуци и мелодии, изпълнявани на уникален стъклен бас. Импровизира се с момента и на момента, без заготовки и без предварителни записи. Историята е една и съща – за човека и неумолимия цикъл на времето, но разказана винаги по различен начин.

Runabout Project участва във фестивали за пърформанс и дигитално изкуство като Sofia Underground Fest (2009), "Малък сезон" на театър "Сфумато" (2009, 2010, 2011) и Da-fest, (2009, 2010, 2011).

Албена Баева работи в сферата на интерактивния дизайн, експерименталното видео и пърформанса. Дипломира в магистърска програма "Дигитални изкуства", НХА, София, през 2010. Тя е основател на Runabout Рroject – платформа за комуникация и интеракция на художници и музиканти. През 2011 печели наградата за съвременно изкуство ESSL. Участвала е в международни програми за арт обмен в Чехия, Германия, Италия, Естония; в общи експозиции в Германия, Италия, Румъния и България, както и в редица национални и международни фестивали като City Hide Project 06 (Рим, Италия, 2006), Filmini Fest (София, България, 2008), Нощта на музеите (София, 2009 и Пловдив, 2010), Da-fest, (2009, 2010, 2011).

Иванка Могилска има три издадени книги: "Иначе казано" – стихосбирка (изд. "Жанет 45", 2010); "ДНК" – стихосбирка (изд. "Жанет 45", 2004); "Места за загубване" – роман (изд. "Жанет 45", 2007). За "ДНК" печели награда – издаване на книга – от конкурса на издателство "Жанет 45" и Съюза на пловдивските писатели, през 2004, а през 2005 получава отличието "Пегас" за поетичен дебют на конкурса "Южна пролет". Взима участие в срещата на Европейските романисти дебютанти по време на Международния панаир на книгата в Будапеща 2008. Свои творби е чела в българския културен дом в Будапеща и в Печ, Унгария. През 2010се изяви с приказки в арт акцията на Албена Баева "Универсална среща", както и в сборника към нея.

Участва в създаването на пърформанса "ДНК на думите" на Runabout Рroject миналата година.

Още - на:

http://www.facebook.com/alarmapunkjazzfest

http://runabout.eu

http://www.sifon4o.blogspot.com

http://www.bnr.bg

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички