Известни български рок групи се обединяват в общ проект под надслов "Мъже против насилието" над жени


Известни български рок групи се обединяват в общ проект под надслов "Мъже против насилието" над жени

1999

Известни български рок музиканти ще поставят началото на кампания против насилието над жени с поредица от концерти на живо.

Инициативата "Мъже против насилието", която обединява бандите Innerglow, No More Many More, Jean Mar, Jeremy? и P.I.F., има за цел да привлече вниманието на българската общественост, медиите и бизнеса и да даде повече гласност на така наболелия въпрос за насилието над жени у нас.

Домашното, сексуално и психологическо насилие са особено актуален проблем, с който ежедневно се сблъскват огромен процент жени както по света, така и в България. Според доклад на Агенцията на Европейския съюз за основните права, публикуван през 2014 г. и обхващащ всички 28 страни членки на ЕС към онзи момент, една от всеки 10 жени е била подложена на някакъв вид сексуално насилие от навършването на 15-годишна възраст, а една от всеки 20 е била изнасилена. По данни на МВР само в периода януари-май 2022 г. регистрираните жертви на домашно насилие в България са 4 пъти повече в сравнение с тези през цялата 2021 година, като от общо 1 738 регистрирани случаи в първите пет месеца на миналата година 1194 са с жени, а 409 – с деца.

Тази тревожна статистика и зачестилите у нас случаи на насилие над жени, довело до фатален край, са в основата на кампанията "Мъже против насилието", в която се обединяват популярните групи.Те се ангажират да привлекат вниманието на широката общественост по наболелия въпрос, напомняйки, че домашното и сексуално насилие са обществен, а не частен проблем. С всяко от събитията музикантите се обръщат както към своите фенове, така и към медиите, бизнеса и всеки, който се припознава в тази кауза с призив за обединяване на усилията в посока преодоляване на пречките пред достъпа до осведоменост и намаляване безнаказаността на насилието над жени и млади момичетата.

Сред основните проблеми, за които трябва да се говори според рокаджиите, са все още съществуващите негативни стереотипи, липсата на достатъчна институционална подкрепа и законова гаранция, които подкопават започналите усилия на национално ниво и са причина за по-ниската степен на наказателно преследване или отпадане на дела от наказателноправната система.

Първото събитие на живо, с което се поставя официалният старт на кампанията, е концертът на Innerglow, No More Many More и Jean Mar, който ще се състои в столичния клуб Singles в НДК на Международния ден на жената от 20.00 часа. Освен лайв изпълнения от своя репертоар, част от музикантите ще споделят и повече за личните си подбуди да застанат зад каузата. Първите 40 посетители ще получат безплатни тениски с логото на кампанията, а част от събраните средства ще финансират още събития от инициативата.

Следващите концерти от #МъжеПротивНасилието, които ще се проведат по-късно през пролетта, са на групите Jeremy? и P.I.F.

Каузата се реализира с помощта на Digital Health Аnd Innovation Cluster България и нейните партньори.

Повече за откриващото кампанията "Мъже против насилието" събитие може да следите във Фейсбук.

Снимка: Георги Ангелов

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички