Женското либидо сформира първата изцяло момичешка рок банда


Женското либидо сформира първата изцяло момичешка рок банда

5689

Лентата на Флория Сигизмонди - The Runaways (2010) (106'), ще бъде показана като част от 15-о издание на Международния "София Филм Фест" във Френския институт от 21 часа довечера и в Дома на киното от 19 часа на 20 март.

Представянето на американската продукция е в рамките на раздела "Киното днес - големите майстори".

В ролите - Кристен Стюарт, Дакота Фанинг, Майкъл Шанън, Стела Мейв, Скот Тейлър-Комптом, оператор - Беноа Деби, продуценти - Арт Линсън, Джон Линсън и Уилям Поулад.
   
Сюжетът: през 1975 в Лос Анджелис музикалният продуцент Ким Фаули събира няколко момичета, за да създаде "продукт" въз основа на "женското либидо". Сред тях са Чери Чейс и Джоан Джет (Joan Jett). Така се ражда The Runaways - една от иконичните прото-пънк групи, твърде популярни през седемдесетте години на миналия век. Освен това са известни и като първата рок група, съставена изцяло от момичета. Те дават начало на пробиването на все повече момичешки групи в стил, който до момента се е считал за територия, запазена единствено за мъже. Затова е напълно логично историята на рок гърлите да бъде пресъздадена на лента.

Освен режисьор, Флория Сигизмонди е и сценарист на филма, удостоен на Филмовите награди на MTV ’10 с номинация за най-добра целувка (Кристен Стюарт и Дакота Фанинг); награди  - "Изборът на тийнейджърите" ’10 – номинация за най-добър филм: драма, актриса в драма (Кристен Стюарт и Дакота Фанинг).

В кастинга за The Runaways има очевиден гег, защото той включва току-що преминалата в групата на пълнолетните Кристен Стюарт с похотливото ù излъчване и все още малолетната, но оскъдно облечена Дакота Фанинг съответно в ролите на Джоан Джет и Чери Къри, фронтменки на заредената с хиперсексуалност и предхождаща пънка тийнейджърска сензация. В кадър е и сладката малка Дакота, перчеща се в корсет, и момичето от "Здрач", което смърка невероятни количества кокаин. Но под стилната режисура тази лека шега се превръща в сериозен филм.

Като всички останали рок биографични филми, The Runaways следва добре изпипаната формула. В началото е възходът на бандата от събирането й, първите репетиции и намирането на нови членове. Става ясно как желанието за успех на рокаджийките бързо ги докарва до сделка с продуцент, който им осигурява достъп до студио, където могат да запишат песните си. Показани са първите концерти на групата и турне, което, разбира се, е съпроводено с много рокаджийски изцепки. Изобщо, първата част представя възхода на групата. Втората, както може да се очаква от други подобни рок биографии като тази на Дъ Доорс (The Doors) например, разкрива падението на един от членовете на групата. Тук това се случва на Чери Къри, вокалистката на The Runaways. Едва на 16 тя започва да експериментира с наркотици и алкохол, като това естествено води до пристрастяване. Наред с това се разгръща и нейната семейна драма с отчуждените родители.

Джоан Джет едновременно привлича и внушава опасност, излъчва и апатия, и целенасоченост и играта на Стюарт е хиперреалистична, по-скоро в традицията на Брандо, отколкото на Бела Суон. Актрисата умело се превъплъщава в образа и това е рисковано, защото публиката на "Здрач", която я направи атрактивно за продуцентите име, може и да не я възприеме като прекалено разсъждаваща героиня. Фанинг пък отива в другата посока, като смело залага на физическата страна на ролята си.

"Хайде, жалки мръсници, време е за рок-ен-рол!". Майкъл Шанън в ролята на свирепия, цветист и зъл мениджър Ким Фоули, грубо се обръща към звездите от "Здрач 2: Новолуние" - 20-годишната Кристен Стюарт, и 16-годишната Дакота Фанинг. Момичетата са част от бандата Runaways, пет избягали от вкъщи ученички, които Ким се надява да превърне в женския еквивалент на Битълс (The Beatles).

Стюарт изиграва по възможно най-добрия начин ролята на чорлавата китаристка и певица Джоан Джет, която е в основата на създаването на The Runaways, а четири години по-късно, когато бандата се разпада, прави име и като солов изпълнител. На Фанинг се пада по-трудната роля на Чери Къри, която Ким превръща във водещ вокал и еманация на съвършеното ръкоблудство. Чери [черешка] е толкова наивна, че едва издържа на натоварването. В убийствена сцена в началото на лентата, режисирана от факира на видеоклиповете Флория Сигизмонди, мениджърът подготвя момичетата за жестокия свят, доминиран от мъжете. Докато репетират в отвратителна каравана, Ким и неговите приятелчета ги замерят с бутилки, консервни кутии и кучешки лайна. Чери е инструктирана да излее цялата си сексуална енергия в песен, която Ким и Джоан пишат специално за нея: "Здравей, татко, здравей, мамо, аз съм вашата че-че-че-че-че-решова бомба", обяснява Питър Травърс в Rolling Stone.

Флория Сигизмонди е фотограф и режисьор. Родена е в Италия, но когато е на 2-годишна възраст, семейството ù се мести в Онтарио, Канада.

Освен с фотографските си изложби, тя е известна и като режисьор на музикални видеоклипове на светила като Мерилин Менсън, Дейвид Бауи, Tрики, Филтър, Кристина Агилера, Кюър, Уайт Страйпс, Мюз (Muse) и други.

ФИЛМОГРАФИЯ:

2006 - "Постмодерно блаженство" (Postmortem Bliss)
2010 - The Runaways

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички