Японците heavenphetamine с извънреден концерт в София
Микрофестивалът "Инфундибулум" обживява подлеза до автогарата в Габрово с футуристичен арт ъндърграунд. Саундтракът е на Илко Биров, Павел Терзийски и Gonzo From The Block
Rock-Stravaganza с ангелите на румънския рок Scarlet Aura и Chasing Тhe Veracity
Осмото издание на Sofia Singer Songwriter Fest с победител от България
Концертът на хардкор титаните Madbаll в София е напълно разпродаден
Интуитивно музициране в новия албум на Мирян Колев, представя го в "Топлоцентрала" на 9 октомври
Deadscape завладява сцените в Пловдив, Бургас и София с новия си албум "State Of Decline"
В ритъма на суинга с The Oldie Goldies. Формацията представя първия си албум "Happy Feet" на живо
Азиатски октомври за "Аларма Пънк Джаз". Очакваме доайена на японския авангарден джаз Масахико Сато и монголско-френско-българското фолк-рок трио Violons Barbares
Никос Вертис разпродаде за трети път най-голямата зала в София
Концерт с вълшебната музика от филмите на Disney
Първият концерт на Café del Mundo у нас е разпродаден

Микрофестивалът "Инфундибулум" обживява подлеза до автогарата в Габрово с футуристичен арт ъндърграунд. Саундтракът е на Илко Биров, Павел Терзийски и Gonzo From The Block


Микрофестивалът "Инфундибулум" обживява подлеза до автогарата в Габрово с футуристичен арт ъндърграунд. Саундтракът е на Илко Биров, Павел Терзийски и Gonzo From The Block

114

На 12 октомври от 16.00 ч. в района на подлеза до автогара Габрово започва вторият микрофест на платформата Capturing Creativity на Росина Пенчева, за който MySound.bg вече писа.

Тази година проявата носи името "Инфундибулум" и преобразява нетипичното за събития градско пространство с триизмерна артинсталация, читалня за фантастика, концерти и диджейски сет. Цялата програма е с вход свободен.  

В основата на настоящото издание е идеята на художничката Невена Екимова да сътвори за подлеза инсталация от метал, вдъхновена от теориите за гънките във време-пространството. Невена е създателка и на "Тя е" и кръстница на тазгодишното събитие - "инфундибулум" означава фуния на латински, а името на микрофеста е вдъхновено от измисления от сатирика Кърт Вонегът феномен хроно-синкластичен инфундибулум. Това са произволно появяващи се места във Вселената, които изкривяват време-пространството и където всички видове истина съществуват в хармония. Инсталацията е изработена от няколко хиляди бракувани метални кутии, дарени за проекта от фабрика в гр. Попово.

Идеята да даде живот на консервените кутии, като спонсорира артисти, е на Елена Цвяткова, която освен да ръководи бизнес, умее да цени и съвременното изкуство. Изработката на множеството скулптурни намеси, които превземат подлеза, отнема над 3 месеца на Екимова и нейните асистенти, а официалното им откриване е в 20.00 ч. Обживяването на подлеза с артинсталацията "Инфундибулум" е дългосрочно и поставя редица важни въпроси за това как се отнасяме към пространствата, които обитаваме заедно, и може ли изкуството да инициира положителна промяна.

Космическите вълни на микрофестивала улавяме и в поп-ъп читалнята, предлагаща заглавия от фантастичния жанр със специален акцент върху легендарната библиотека "Галактика" с незабравимите корици на Текла Алексиева, списание "Дъга" и др. Фантастичната читалня ще бъде на разположение между 16.00 ч. и 19.00 ч.

Аксиомата, че музиката винаги е равна на добро настроение, ще бъде проверена нагледно със солови изпълнения на двама даровити музиканти от алтернативната сцена. От 19.00 ч. ще чуем акустичен сет на певеца и композитор Илко Биров, чиято одухотворена музика комбинира носталгия и новаторство. По време на пандемията Илко Биров живее в Габрово, където композира и записва най-новата си музика. Точно тези нови авторски пиеси, изпълнени с акустична китара и глас, ще представи пред публиката на микрофеста, заинтригуван от вплетените в него идеи на Вонегът.

От 20.30 ч. е ред на Павел Терзийски – виртуозен вокалист на софийската джаз и експериментална сцена. Той използва гласа си като инструмент, което му дава възможността да изразява себе си чрез нестандартни постановъчни похвати на пеене. В Габрово ще представи проекта си "Looping Forward", в който пресъздава авторска музика от солови и съвместни албуми, изцяло сам и на живо.

Веднага след тях застъпва Gonzo From The Block със своя танцувален галактически диджейски сет от минали и настоящи време-пространства. Гонзо е автор и на "саундтрака" към артинсталацията "Инфундибулум", достъпен за слушане безплатно при сканиране на код с мобилно устройство от всички, преминаващи през подлеза.

"С намигване към миналото, изпълнено с богати фантазии и трудни реалности, срещаме истините на различни поколения в микрофест, който се надяваме да ви докосне лично, независимо от възрастта, цвета или планетата ви", споделят организаторите от Capturing Creativity. Платформата има множество проекти зад гърба си, наред с миналогодишния микрофестивал "Нови тъкачи за Габрово". "От нищо – нещо страхотно" е лайтмотивът на Capturing Creativity Микрофест от самото му зараждане през 2023 година. Той продължава метода на преизползване като тази година рециклира както металните кутии от гр. Попово, така и дървени отпадъци на габровско предприятие, които превръща във фестивална мебелировка.

В сайта capturing-creativity.com/infundi могат да се разгледат фотографии на Росина Пенчева, разкриващи подготовката зад кулисите на предстоящия микрофест, биографии на  артистите, както и любопитни подробности за инициативата. Характерно за събитията, организирани от Capturing Creativity, е възможността както за фото проследяване на създаването на проекта, така и за обстоен обзор след неговия край с текстове, фотоархив и видеоклипове. Пример в това отношение е миналогодишното издание на "Нови тъкачи за Габрово".

"Инфундибулум Микрофест" е проект за култура и изкуство на платформата Capturing Creativity по идея на Невена Екимова и Росина Пенчева. Реализира се с финансовата подкрепа на Министерство на културата, община Габрово по програма "Култура", приоритет "Творческо преживяване и социализация на пространствата" и "Елена Груп" ЕАД.

Невена Екимова е добре позната художничка от Габрово. Те я учила съвременно изкуство в Норвегия, Исландия и Швеция. Работите на Невена са визуални и тактилни, често съдържат поетичен или перформативен елемент и приканват публиката да се включи. Обикновено скулптурите ѝ са изработени от преизползвани материали. Невена е създател на Огледалната зала (2020) и на детската зала Град Градина (2017) в Музея на хумора и сатирата в Габрово. Автор е на скулптурата от рециклирани материали "НеСметни богатства" (2021) в двора на център "Кристо и Жан-Клод" в Габрово. Автор е на множество самостоятелни изложби, включително "Чачки" (2023) в офиса на foryouandyourcustomers в София. Нейни творби са показвани в Софийската градска галерия, Института за съвременно изкуство, "Кредо Бонум" и Националната галерия. В момента участва със скулптурите си "Най-сладкият сън" и "Завър" в груповата изложба в галерия eastcontemporary в Милано. Носителка на трета награда за изгряващ скулптор на международната мрежа за триизмерно изкуство Sculpture Network, 2024.

nevenaekimova.com 

Илко Биров е роден в Пловдив и прекарва детството си във Ванкувър, Канада. По време на пандемията и съвсем не на шега живее и твори в Габрово. Именно там преоткрива себе си като композитор. Биров е автор на музика за четири театрални спектакъла и детско куклено представление; два албума ("Happy" и "Ilko Birov" EP), множество сингли ("Night Shift", "Mrs. James", "Japanese Dolls" и други) и песен за филм (в съавторство с Ива Янкулова Yva). Пише и записва/продуцира авторска музика, както и музика за деца и техните родители (скорошния албум "Чудна музика" (2023) в съавторство с Константин Кучев).

ilkobirov.bandcamp.com 

Павел Терзийски е творец в областта на изпълнителските изкуства и отличаващ се вокалист на софийската джаз и експериментална сцена. През последните 16 години той твори с някои от най-изявените имена на българската музикална и театрална сцена. Автор е на албумите "Elements", The Little Tailor" и излезлият миналата есен "Voicewalk" както и съавтор на албумите "Settlers" с китариста Александър Логозаров, на "3uP", с пианиста Антони Дончев и тромпетиста Росен Захариев и на дебютния албум на Clavexperience с пианиста Димитър Горчаков и бийтбокс артиста SkilleR. Като композитор на театрална музика до момента е създал музиката към 13 постановки за независими и държавни продукции, както и за 2 филма – 1 документален и 1 късометражен. Носител е на награда "Икар 2019" за музиката си към театралния спектакъл "Дом за Овце и Сънища" от Здрава Каменова с режисьор Гергана Димитрова.

pavelterziyski.com
youtube.com/@pavelterziyski

Gonzo From The Block (Господин Радев) диджейства вече петнайсет години в емблематични софийски инди клубове и на фествали в Пловдив, В. Търново и Бургас. Заедно с Даниел Остров от Остава основава диджей проекта The Skyscrapers. Започва с интерес към инди електро парчета, следва афинитет към хип-хоп и електронна музика, а в днешно време търси все повече джаз елементите в различни стилове. Винаги подбира музиката в зависимост от мястото и публиката. За "Инфундибулум" е подготвил фънк, джази хип-хоп, нео соул и модърн джаз.

soundcloud.com/gonzo-from-the-block

Capturing Creativity е специализирана платформа, която продуцира авторски проекти и предлага услуги в сферата на изкуството, дизайна и културното наследство. Неин основател и двигател е Росина Пенчева, която е творчески продуцент и професионален фотограф. Портфолиото на Capturing Creativity включва музикалния проект "Интуиция" (2024), микрофестивалите "Нови тъкачи за Габрово" (2023) и "Инфундибулум" (2024), както и културните проекти "Ръчно сътворено. Фотографски дневник" (2022), "Дом на културатавизуално съхранение" (2021), "Без публика" (2020), "Паралели" (2015), "Работно заглавие" (2014) и други.

capturing-creativity.com
youtube.com/@capturing.creativity.since2013

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички