Notte Medievale и KsAN със съвместен концерт. Древното зове в столичния клуб Live & Loud
Vrani Volosa специални гости на Ihsah, Radiogeist откриват за Mono Inc. в Пловдив
Керана и Космонавтите представят официално новия си албум "Октант"
Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni

Нека ви разкажа за моята майка… Албумът "I Dreamed Оf Electric Sheep" на Premiata Forneria Marconi акцент в "Картини от една изложба" тази събота


Нека ви разкажа за моята майка… Албумът "I Dreamed Оf Electric Sheep" на Premiata Forneria Marconi акцент в "Картини от една изложба" тази събота

1313

Холдън: "Опишете с няколко думи само хубавите неща, които идват в ума ви за... вашата майка".
Леон: "Майка ми?"
Холдън: "Да".
Леон: "Нека ви разкажа за моята майка…"
 
Този диалог от филма Blade Runner на режисьора Sir Ridley Scott (1982) с участието на Harrison Ford, Daryl Hannah, Edward James Olmos, Rutger Hauer и други, се превръща в отправна точка за музикантите от италианската прогресив рок група Premiata Forneria Marconi (PFM) при подготовката на най-новия им студиен албум.

Умело съчетала класика, прогресив рок, авангард и джаз, PFM е основана през 1970 година и е наречена на пекарна в община Chiari от провинция Brescia. Оттогава представя впечатляваща музика, постигайки успех първо в Италия, а след това и в чужбина с поредица албуми, някои от които издадени във версии на английски чрез фирмата Manticore на знаменитите Emerson, Lake & Palmer.

"Създаването на албума "I Dreamed Оf Electric Sheep", или "Сънувах електрическа овца", беше силно повлияно от ситуацията на изолация, в която всички попаднахме – казва Franz Di Cioccio (певец и барабанист). – Бяхме принудени да работим при много странни обстоятелства, често прекъсвайки дейността си в студиото заради Covid пандемията. Целият процес отне една година, прекарана предимно в работа у дома, споделяне на идеи и срещи в домашното студио на Patrick Djivas (бас и клавишни инструменти), преди групата да успее да запише албума в White Studios в Милано, Италия. И двамата имаме голяма страст към филмите с научна фантастика и сме гледали много от тях заедно, като особено влияние ни оказа Blade Runner, създаден въз основа на романа от Филип К. Дик "Do Androids Dream Оf Electric Sheep", или "Сънуват ли андроидите електрически овце?" от 1968 г.

Светът се променя, компютрите превземат живота ни. Covid ускори този процес – продължава Franz Di Cioccio – Хората останаха вкъщи и работеха от дистанция, а децата имаха виртуални уроци и не ходеха на училище, по този начин всеки бързо се превърна в андроид. Всеки се затвори в себе си и не можеше да взаимодейства с другите. Водещ принцип стана избягването на социални контакти. Това ни напомни за една от основните сцени на Blade Runner, когато питат андроид за майка му. Тъй като е машина, той не може да има такъв спомен или личен опит за семейството си и откъде идва. Оттук тръгнахме при разработката на концепцията за този албум. Вярваме в силата на хората да използват въображението си. В това според нас е разликата между хората и андроидите. Способността да мечтаеш влияе върху живота, творчеството и мислите ти".

Основната сюжетна линия е за изолацията ни един от друг и за технологиите, които все повече ни изтласкват от преките контакти. Така се оказваме неволно дистанцирани един от друг с комуникация, разчитаща на техническите устройства.

В записите участват като гост музиканти други две легенди – Ian Anderson от Jethro Tull и Steve Hackett, бившият китарист на Genesis.

Албумът "I Dreamed Оf Electric Sheep", издаден в комплект от 2 диска с версии на английски и италиански ("Ho Sognato Pecore Elettriche") ще бъде представен от Сергей Шишов  в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 25 февруари, след новините от 21.00 ч.
 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички