Осмото издание на Sofia Singer Songwriter Fest с победител от България
Концертът на хардкор титаните Madbаll в София е напълно разпродаден
Интуитивно музициране в новия албум на Мирян Колев, представя го в "Топлоцентрала" на 9 октомври
Deadscape завладява сцените в Пловдив, Бургас и София с новия си албум "State Of Decline"
В ритъма на суинга с The Oldie Goldies. Формацията представя първия си албум "Happy Feet" на живо
Азиатски октомври за "Аларма Пънк Джаз". Очакваме доайена на японския авангарден джаз Масахико Сато и монголско-френско-българското фолк-рок трио Violons Barbares
Никос Вертис разпродаде за трети път най-голямата зала в София
Концерт с вълшебната музика от филмите на Disney
Първият концерт на Café del Mundo у нас е разпродаден
Легендарната група Rage на 40. Вестфалски пауър метъл в столичния клуб "При Черепите"
Актуалните британски пост-пънкари  Squid ще ударят в столичния клуб Pave
Димитър Аргиров и Соня Чакърова с нов албум и концерт на 5 октомври. Песенни следи

Олей за Цирк дьо Солей


Олей за Цирк дьо Солей

2279

Поредният спектакъл от трупата на Цирк дьо Солей (Cirque du Soleil), серия от който предвидени за българските зрители в рамките на няколко дена, избухна снощи в кораба–майка на всички зали – "Арена Армеец".

Шоуто, организирано от "София Мюзик Ентърпрайсис", изригна пред пълна, макар и заградена наполовина, зала.

Представлението Saltimbanco минава далеч отвъд представата ни за цирк. Макар за някои симпатична носталгия, всъщност условията бяха далеч по-приятни, отколкото човек да се свива на шушулка в лошо отоплена шатра. Но самата концепция на спектакъла е замислена в пъти по-адекватно. За огромно щастие, липсваха нелепи, плашещи децата клоуни, а вместо това в моментите "на отдих", когато артистите се прегрупират, ни забавляваше шутов мим с червен каскет. Визията на всички бе по-скоро карнавална, с полъх на шекспирова Венеция, или с други думи, сценографията бе измислена с майсторски вкус.

Трупата е сформирана през далечната 1984, но не в някое парижко кабаре, а сред ледените земи на Канада. Името в буквален превод означава "Цирк на слънцето" и това, с което можем да се гордеем, е, че от две години в екипа е и  българката Гълъбина Каменова. Именно тя откри и вечерта. Акробатичното шоу може да бъде видяно в зала "Арена Армеец" и днес (5 февруари) от 14.00 ч. и 18.00 ч. Новият спектакъл, който "дьо солейците" представят по света, е Immortal по музика на Майкъл Джексън (Michael Jackson).

По-време на двучасовото представление снощи, прекъснато от двайсетминутен антракт, можехме да се насладим на серия от спиращи дъха етюди. Силно начало дадоха акробати, които се изкачваха и премятаха по отвесни пръти, подсилвани от бенд на живо, разположен в края на сцената. Руската люлка изстреля на няколко метра във въздуха артистите, които с безгрижна лекота се превъртяха като професионални плувци. Цялата публика избухна в смях, когато "шутовият мим" си избра случаен човек от публиката, с когото се качиха на сцената и започнаха да се стрелят като в класически уестърн.

В програмата беше замесен и жонгльор, който манипулираше топчетата по всевъзможни начини. Впечатляващо бе "обратното жонглиране", когато  отблъскваше топчетата в пода и ги прехвърляше под краката си.

Артистичният замах на Цирк дьо Солей таи в ядрото си креативна мощ, която оставя зрителя с чувството, че гледа зашеметяващ микс от модерни танци, класически балет, опера и театър, така че да се нарече просто цирк въобще не е достатъчно.

Това, което безусловно подчертава казаното по-горе, е и финалният номер. Въздушен балет с ластици от четирима акробати, които летяха над сцената, а накрая се хванаха във въздуха за ръцете, сякаш по-скоро правеха скайдайвинг.

Към десет и половина вечерта в калната киша навън се изсипаха орди от народ, които тръгнаха по улицата, блокирайки движението, а дъждът, който започна да вали постепенно, с настъпването на нощта стана снежнобял.

Като мим.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички