В ритъма на суинга с The Oldie Goldies. Формацията представя първия си албум "Happy Feet" на живо
Азиатски октомври за "Аларма Пънк Джаз". Очакваме доайена на японския авангарден джаз Масахико Сато и монголско-френско-българското фолк-рок трио Violons Barbares
Никос Вертис разпродаде за трети път най-голямата зала в София
Концерт с вълшебната музика от филмите на Disney
Първият концерт на Café del Mundo у нас е разпродаден
Легендарната група Rage на 40. Вестфалски пауър метъл в столичния клуб "При Черепите"
Актуалните британски пост-пънкари  Squid ще ударят в столичния клуб Pave
Димитър Аргиров и Соня Чакърова с нов албум и концерт на 5 октомври. Песенни следи
Световната поп оперна сензация Il Divo пристига за концерти в Пловдив и Варна
Оркестър Камчия, TDK и Evitceles представят България на престижния сръбски фестивал Changeover
Богата музикална програма в "Топлоцентрала" през октомври
Съвместен десант на Contortion, Carved Memories и Melinoë у нас: Unravelling Europe - United In Metal

Покъртителната история на Joyce Carol Vincent


Покъртителната история на Joyce Carol Vincent

4656

"Hand.Cannot.Erase" ("Ръка не може да заличи") на Steven Wilson ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 16 януари, след новините от 21.00 ч.

Британският телевизионен канал Channel 4 излъчва документален филм, който разтърсва зрителите на 7 февруари 2013. В Dreams Оf А Life ("Мечти за живот" с премиера на 16 октомври 2011), режисиран от Carol Morley, се разказва действителен случай: покъртителната история на 38-годишната Joyce Carol Vincent, която умира в лондонския си апартамент през декември 2003 и е открита чак на 25 януари 2006 сред купчина неразтворени Рождественски подаръци. Телевизорът и отоплението са работили през цялото време, сметките за които, наред с другите ѝ задължения, са прихващани автоматично от банковата сметка на Joyce. Предполагаеми причини за нейната смърт са пристъпи на бронхиална астма или пептична язва, от които е страдала.  

Сред зрителите на филма се оказва и музикантът Steven Wilson, наричан често "принца на съвременния прогресив рок", който решава да интерпретира случая в своя четвърти самостоятелен студиен албум.

"Това не е история, която може да подминете в суетата на деня. Бях силно шокиран, когато гледах филма, защото започнах да научавам много повече обстоятелства за Joyce Carol Vincent, отколкото си бях представял преди това. Например, че това не е самотна бабичка, напротив, точно обратното: тя е била млада, привлекателна и известна жена, имала е доста приятели и семейство. Това именно прави историята още повече странна и впечатляваща, но същевременно започнах да се замислям как стават възможни подобни неща. Аз самият живея в Лондон повече от 20 години и изобщо не познавам съседите си, не зная с какво се занимават, не им знам имената, както и те не знаят кой съм и какво правя, дори как се казвам", разказва музикантът, известен от участието си в бандите Porcupine Tree, Blackfield и Pendulum и флагман на новата вълна в съвременния прог рок.

"Историята на Joyce Carol Vincent за мен стана символ на това какво означава да живееш в голям град през ХХІ век в ерата на интернет, на множество социални мрежи и мобилни устройства, създадени сякаш да направят по-близки хората един с друг. На практика обаче аз виждам как ние се отчуждаваме все повече и повече в тази среда", пояснява Steven Wilson, чийто концерт родните меломани очакват в афиша на популярната поредица Music Jam през април.

"Това именно беше отправната точка за мен, когато започнах да съчинявам музиката за "Hand.Cannot.Erase", но не за да преразказвам случая с Joyce Carol Vincent, а да представя измислен персонаж, който да има сходна съдба. Става дума за жена, която израства, отива в големия град, където живее изолирано, изчезва един ден и никой не забелязва това три години. Затова в албума сложих песни за самотата, носталгията по детските години, интернет, ХХІ век, уединението, отчуждението, и много други неща като лъжите и гнева, нещо такова", допълва Steven Wilson.

Той е добавил в делукс изданието на диска брошура, която описва главната героиня "Н" като силно преиначена версия на Joyce Carol Vincent: родена е на 8 октомври 1978, има майка италианка и умира на 22 декември 2014. Нейната сестра е малкото момиче "J", която е за кратко подкрепяна от родителите им преди да се разведат. Рождественските подаръци пък са ѝ изпратени от брат им и неговото семейство.  

"Hand.Cannot.Erase" е записан с участието на рок група със солисти, сред които Adam Holzman, Theo Travis и Guthrie Govan, симфоничен оркестър и детски хор.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички