Легендите на индъстриъл рока Health с нов албум на десант в София
Премиери и дебюти във финалния концерт за сезона на Оркестъра за народна музика на БНР
Фестивалът "Франкофоли" се завръща на Гребната база в Пловдив
Всепомитащата машина Mеgadeth: Tornado Оf Souls на столичния колодрум
Заветното "Да"! Mario Biondi омагьоса Пловдив, да се готви Варна
Над 60 артисти от Стара Загора в афиша на "Джаз в цялата страна"
Новозеландецът Дилейни Дейвидсън с извънреден концерт в София и още изненади от "Аларма Пънк Джаз"
Музиканти и певци от ансамбъл Тракия ще открият за Eivør
Atmosphere, DJ Shadow, Dub FX, Kovacs, Selah Sue и Bulgarian Cartrader пристигат за Sofia Live Festival 2024
Даниел Верстапен пресъздаде българската народна песен "Рада" с гласа на Нина Николина
Кольо Гилъна на 60! Празнува с концерт и автобиографията "Извън Контрол"
Криминалната метъл бригада Brujeria атакува "Маймунарника". Summer Massacre Svinshtina ще представи и нашите Piranha и Goliath

Сагата на Elvenking продължава. Сергей Шишов представя втората ѝ част "Reader Of The Runes – Rapture" в "Картини от една изложба"


Сагата на Elvenking продължава. Сергей Шишов представя втората ѝ част "Reader Of The Runes – Rapture" в "Картини от една изложба"

1235

В рамките на "Картини от една изложба" вече беше представена метъл групата Elvenking с албумите "The Pagan Manifesto", или "Езически манифест", и "Reader Оf Тhe RunesDivination", или “Четецът на руни предсказание".

Трудно е еднозначно да се определи жанрът, в който се изявяват тези италианци, защото тяхната музика включва елементи на прогресив, пауър и симфоник метъл, наред с паган метъл и мелодик дет метъл в съчетание от традиционен фолк и хард рок с мистични песнопения. Силно повлияни от Helloween, Skyclad и Blind Guardian, след създаването си през 1997 година Elvenking издават поредица от фолк-метъл/ мелъди метъл албуми, в които проявяват завидна изобретателност в диапазона от мощни оркестрови пасажи и помпозни хорове върху  метъл основа, до нежни келтски балади. Затова не е случайно, че избират името на групата под влиянието на J.R.R. Tolkien и по-точно на неговата илюстрация "The Elevenking’s Gate" към книгата "The Hobbit".

Сега с единадесетия си студиен албум "Reader Of The Runes Rapture"("Четецът на руниГрабването") от април 2023 година те продължават сагата си от три концептуални албума. В случая терминът "грабването" в Християнската теология се отнася до въздигането и е споменат в Първото послание на Свети апостол Павла до Солуняни (1 Солуняни 4:16-17). Ето как авторите ѝ Damna и Aydan ни въвеждат в тематиката на своята сага, за да потеглим на наситено с приключения пътешествие в мистичен свят на руни, магии и незрими древни сили:

"Нашите текстове винаги са били вдъхновени от силни чувства: това, което обичаме, нашите страсти (като книги или филми), мрачни моменти в живота ни или някаква история. Текстовете са ключов момент в нашата музика. Те са толкова важни, колкото и инструменталните части. За първи път в кариерата си ние създадохме цялостен свят с тази сага, който да се съчетава с нашата музика. Най-накрая успяхме да съчиним история, която да води и обгръща сърцевината на звуковата картина, нашето послание и настроението на песните ни".

Певецът Damna пояснява: "В центъра на повествованието е странен и мистериозен персонаж, "Четецът на руни", и именно него виждате на обложката на албума. Ние се озоваваме в несигурен и мрачен свят, когато този загадъчен човек се появява в малко село. Започва  да прави предсказания на хората от околността, мълвата за него бързо се разпростира и тогава почти всички от селото отиват в тази колиба, за да им бъде разкрито бъдещето или за да им каже нещо за съдбата им. Има осем персонажа, главните действащи лица в историята от сагата, на които прави предсказания този "Четец на руни", имайки видения за всеки един от тези герои".

Ето какво се случва в албума "Четецът на руниГрабването":

…Зима. Тайнствена червена мъгла започна да се разстила над осемте жертви една по една. Предсказанията стават ярки и мрачните видения, доловени от Четецът на руни, преследват осмината избрани, сякаш тяхната жизнена кръв и надежди не са предопределени да издържат повече. Възелът, който свързва тяхното съществуване, бавно се затяга и луната свети над планинския поток, където древната тайна започва да диша отново и няма търпение да се върне към живот. Съдбата им е запечатана, миналото им предстои да бъде разказано…

Китаристът Aydan допълва: "Как да подходим музикално към втората част от трилогията "Четецът на руниГрабването"? Това бе въпросът, който си задавахме много пъти, преди да финализираме процеса на писане на песните. Работихме върху втората и третата част от сагата едновременно заради пандемията Covid 19 и това наистина ни помогна да развием песните, текстовете и атмосферата им, върху цялата останала част от историята, тъй като ходът на събитията се нуждаеше от силната подкрепа на музиката. И така, втората част наистина е по-мрачна, трагична и е с насилие, и това ни даде възможност да вдишаме напълно звуковия пейзаж, който вече имахме предвид, когато започнахме да съчиняваме песните в началото на 2020 г. Смятаме, че с този албум сме поставили крайъгълен камък и допълнителна граница на това, което можем да направим, като смесваме деликатно всичко, което обичаме в хеви метъл жанра. Ние сме много доволни от всички нюанси, които съставят тези единадесет песни, като цяло те представят една картина, с която много се гордеем", завършва Aydan.

Албумът ли "Четецът на руни Грабването", записан с хор и солисти, ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 16 септември, след новините от 22.00 ч. 
 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички