Честит рожден на "Плешивото куче"!

Какви ги надроби за две години? Рапорт (кратък) даден!

Поздрави от:

- Хобо Блус бенд и  Ласло Фьолдеш - фронтмен на култовата унгарска банда  и режисьора на знаменития филм "Плешивото куче" Дьорд Сомяш, заради чиито герои предаването прие своите радиоефирни образ и подобие. И с целия си тъжен оптимизъм, пое на дълга и свободна разходка от екарисажа към парка на глобалната духовна карта. За да реди сет лист в свежарски букет за ценители с повишено внимание, да комуникира интелигентно както с модерния млад и вече осъзнат българин с изградени критерии, така и с по-възрастния и напоен с познания, но и по-взискателен меломан, който търси алтернатива на комерсиалния ефир. Сериозно, без обаче да се взима насериозно и с претенцията да е винаги универсално прав - както всеки, така и Плешивият пес живее в колиба на пристрастия, затова и тръгна с дълбокото убеждение, че за първото впечатление няма втори шанс.

- Пожелахте да чуете: Ана Попович, изумителната китаристка и блус певица. Освен изпълнител сръбкинята е и брилянтен композитор и текстописец – мултифункционална машина, от онези аналоговите, които не ползват компютърна обработка и ефекти, а ровят дълбоко в душата си и вадят ноти и думи. Бленда без стрии, за която граници не съществуват.

Още:

- Гърл пауър на високи токчета: "Поцелуй" украинската дамска формация ВиаГра) - 15 години след хитовата ѝ компилация и след 20 вокалистки зад микрофона, съдебния процес между продуцентите Константин Меладзе и Дмитрий Костюк. Nu Vigros (на снимката)- от кориците на сп. "Максим" на поход към Югоизточна Азия, за да се превърнат в най-успешния проект на руския клон на лейбъла Sony Music.

- Новата сръбска вълна приижда: взривоопасният микс от пънк и хард, сценична сила и контактност на Болей Щенад. Квартетът, предвождан от вокалиста и китарист Александър Маркович (неофициален член и на европейската суператракция S.A.R.S.) с гордост носят името си Бездомно, изоставено и тъжно куче (мастия, по-точно - на белградски сленг).

- На 432 херца, така наречената божествена честота, която доказано ни кара да се чувстваме по-спокойни, но и да събудим мисловния процес. Музика като на сън. Германският секстет Ди Оушън - "Sea Of Reeds".  Експлозивно метъл звучене, минаващо през халюциногенна психеделия и стигащо до възвишена пост-рок красота... С анонс към новия албум на китариста Робин Стапс, певеца Лоик Розети и компания - подходящ саундтрак за всеки, който иска да потегли на пътешествие към себе си.

- С поглед (и ухо) към "Нашето слънце": легендарният вокален ансамбъл Студио В по музика на Тончо Русев, текст - Дамян Дамянов.

Предаването "Плешивото куче" с автор и водещ Ивайло Кицов се излъчва по програма "Христо Ботев" по БНР всяка събота между 16.00 и 17.00 часа.  

Снимка: hungarytoday.hu