Невероятната бразилска певица Нилза Коста гостува за първи път у нас по покана на музикалната платформа "Аларма Пънк Джаз" за концерти както следват:

25 април (четвъртък) – 21.00 ч. – София: зала "Сингълс" (НДК, вход А4)

26 април (петък) – 21.00 ч. – Пловдив: Bee Bop Café (ул. "Гладстон" № 1)

27 април (събота) – 21.00 ч. – Велико Търново: "ТаМ" (ул. "Велчо Джамджията" № 16)

С тези събития концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев" празнува 15 години от първото си фестивално издание, проведено в края на април 2009 г.

Софийският концерт е с вход свободен, като организаторите насърчават публиката да се включи с доброволни дарения, с които да бъде подпомогнато осъществяването на летния концертен сезон на "Аларма Пънк Джаз". По какви начини може да направите това, е описано във Фейсбук-събитието за София:  https://www.facebook.com/events/301901872936284

Нилза Коста е от североизточния бразилски щат Баия и притежава невероятен плътен глас и изключително присъствие – на сцената изглежда и звучи като излязла директно от роман на Жоржи Амаду (само че през ХХI век). Пеенето ѝ превръща джаза в кандомбле церемония – с текстове на португалски, но и на йоруба, зулу, италиански, английски, креолски... Музиката на Нилза Коста е оригинална среща между афро-джаза, самбата, блуса и ритуалната музика на Баия – със силен африкански, но и афро-индиански корен. Като ехo в нея можем да причуем и по-стари традиции, но и индиркетни влияния от съвременни класици, които Нилза е слушала през целия си живот. Това са Милтон Насимето, Жилберто Жил, Салиф Кейта, Елза Соареш, Мириам Макеба, Сезария Евора... Текстовете ѝ често са със социална насоченост, което навярно предопределя и срещата ѝ на сцената и в студио с музиканти като сицилианския тромпетист Рой Пачи, записвал и пътувал с Ману Чао, The Ex и Майк Патън.

Нилза Коста пристига в Европа преди близо две десетилетия, донасяйки със себе си своите ориша (природни същности-стихии-божества-покровители в афробразилската митология) – Йеманжа, Ешу и Огун, които тук, в Стария свят, се срещат с традициите на италианския джаз.

Тримата музиканти в квартета ѝ са виртуози на инструментите си със свой собствен почерк. Поименно това са Даниеле Сантимоне (електрическа китара, 7-струнна акустична китара, бас), Маурицио Пианкастели (тромпет, кийборди и електроника) и Роберто Роси (барабани и перкусии). И тримата пеят заедно с Нилза в общия ритуал, който се създава на сцената по време на концерт. Аранжиментите на песните в последния ѝ издаден засега албум "Le notti di San Patrizio" са на барабаниста Роберто Роси, който свири ударните и в предстоящия албум на Винисиус Кантуария. Квартетът функционира вече 8 години в този състав в Болоня и региона, откъдето са и тримата музиканти.

Събития за трите концерта във Фейсбук:

- 25 април, София: https://www.facebook.com/events/301901872936284

- 26 април, Пловдив: https://www.facebook.com/events/342155092175601

- 27 април, Велико Търново: https://www.facebook.com/events/254368067767589

Билети - в EpayGo и физически на касите на EasyPay:

- за София (под формата на дарение от 30 лв):  https://epaygo.bg/3425675000

- за Пловдив (20 лв): https://epaygo.bg/3745732853

- за Велико Търново (20 лв): https://epaygo.bg/2739232235

*Преди софийския празничен концерт-дарение на 25 април (четвъртък) новооткритият магазин на входа на "Сингълс" Daydreaming Records & Books организира загряващо парти от 18.00ч. с тематична музика – кандомбле-джаз, хаитянски ритуални песни, шоро, западноафрикански блус и др. – селекция на Тсетун Тсентанауа Първи. Събитието във Фейсбук ТУК: https://www.facebook.com/events/1475726620017938

*На същото място може да закупите и билети за следващи концерти на "Аларма" (основно за "туарегския Джими Хендрикс" Бомбино на 22 и 23 май и за Вийо Фарка Туре от Мали на 2 юни) на малко по-ниски цени (ограничен тираж все още има).

Повече информация:

https://www.facebook.com/alarmafest

https://www.facebook.com/NilzaCostaOfficial

https://nilzacosta.altervista.org/

YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=LqGlJYTrmqw

https://www.youtube.com/watch?v=OqObgBKTgEA

https://www.youtube.com/watch?v=fFSDuIPQBbw