Вийо Фарка Туре специален гост на "Аларма Пънк Джаз 2024"


Вийо Фарка Туре специален гост на "Аларма Пънк Джаз 2024"

1113

Вийо Фарка Туре, синът на краля на блуса в Западна Африка Али Фарка Туре, ще свири за първи път в България по покана на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" и платформата "АфроВизия" малко повече от половин век след концерта на легендарния си баща в афиша на Младежкия фестивал в София през 1968 година.

Датата на концерта е 2 юни, неделя, празника на програма "Христо Ботев" (в която е заченат и роден фестивалът "Аларма Пънк Джаз"), а мястото е голямата зала на клуб  Mixtape 5, където от 2017 година досега "Аларма" и "Афровизия" вече представиха други знакови за света западноафрикански групи – Кинг Аишоба Бенд (Гана), Басеку Куяте & Ngoni Ba (Мали) и триото на "туарегския Джими Хендрикс" Бомбино (Нигер/Мавритания/САЩ).

Борейма "Вийо Фарка" Туре е роден през 1981 г. в Ниафунке, Mали, а дебютния си албум издава на 25-годишна възраст, през 2006 – годината, в която светът се прости с великия му баща. В този албум свирят легендите Тумани Диабате, Басеку Куяте и нюйоркският барабанист Тим Кейпър (останал дълги години след това в групата на Вийо, а в световен план познат като член на различни групи на Сиро Баптиста, Брайън Марсела, Джон Зорн, Антъни Брекстън, Майк Стърн, Тревър Дън, Кени Уолесен и др.). В този музикален дебют от 2006 година звучи и китарата на Али Фарка Туре и това са едни от последните записи на големия музикант, символично предаващ короната на своя син.

Още с втория си албум "Fondo" Вийо заявява себе си като оригинален китарист и певец със собствен почерк, верен на традициите, от които идва, но лека-полека излизащ от огромната сянка на баща си. През следващото десетилетие и половина следват още 8 албума, в които често ще чуваме музиканти от голямото семейство като Сюлеймане Кане (джембе, перкусии) и Али Магаса (бас) от групата на Али Фарка, Сидики Диабате (сина на Тумани) на кора (западноафриканска арфа), племенника на Али Афел Бокум, басиста Йоси Файн ("превел" години по-късно западноафриканския блус на езика на Близкия изток), мениджъра на Бомбино Маршал Хенри на бас, Шейх Тидиан Сек на клавишите и др.. Конкретно в диска "The Secret" звучат и други световни - и познати на доста по-широк кръг слушатели, гости, сред които Дейв Матюс, Дерек Тръкс и Джон Скофийлд.

2022 година е ключова за кариерата на Вийо Фарка. Тогава излизат два много важни албума – "Les Raciners", първи негов за лейбъла на баща му (а и на музикантите от Буена Виста Сосиал Клуб) World Circuit и Аli (https://khruangbin.bandcamp.com/album/ali) – с песни на Али Фарка Туре, аранжирани и изсвирени в стила на триото Khruangbin заедно със самите тях. Проектът е обявен за един от албумите на годината от самия сър Елтън Джон.

Вийо Фарка Туре е познат още като създател на благотворителната фондация Amahrec Sahel (https://www.amahrecsahel.com), с която от 2012 г. насам оказва хуманитарна помощ за възстановяване на Мали и Сахел, подпомага училища, сиропиталища и културни организации и закупува инструменти за млади музиканти в Мали. Ръководи и фондацията "Али Фарка Туре" (http://fondationalifarkatoure.com), управляваща културното наследство, завещано от Али, и посветена на развитието на културата в Мали.

С този концерт "Аларма Пънк Джаз" запoчва да обявява богатата си културна програма за 2024-а, която само през първата половина на годината включва прожекция с музика на живо в Дома на киното, изложба на плакати за концерти, организирани от Петко Чернев (1975-2021) и над 25 концерта в София, Пловдив, Велико Търново и Русе.

Събитието във Фейсбук е тук:

https://www.facebook.com/events/379827504523505

Билети - онлайн в системата на EpayGo ТУК: https://epaygo.bg/3263238358 , както и на касите на EasyPay в цялата страна. Първите 50 броя са по 35 лв. и после цените започват постъпателно да растат до 50 лева, колкото ще струват в деня на концерта.

Mixtape 5 е на булевард "България" 1, подлез "Галерия".

Повече информация:

https://www.facebook.com/vieuxfarkatoure

https://www.vieuxfarkatoure.com/home

YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=NnE73tTRPmg – Vieux Farka Touré & KhruangbinDiarabi (Official Video)

https://www.youtube.com/watch?v=18YKj7oF76g – Vieux Farka Touré – Live @ KEXP (2023)

Снимка: Кис Диоуара 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички