"Днес обаче измежду всички тайни на реката той виждаше само една и тя завладя сърцето му. Виждаше, че водата тече, тече, тече непрекъснато, но все пак винаги е тук, винаги и по всяко време е една и съща и въпреки това е нова във всеки миг! А всичко заедно, всички гласове, всички цели, всички копнежи, всички мъки, всички наслади, всичкото добро и зло образуваха света. Всичките тези неща вкупом представляваха реката на събитията, музиката на живота. И ако Сидхарта се вслушваше внимателно в тази река, в тази хилядогласна песен, ако не чуваше нито мъката, нито смеха, ако не привързваше душата си към някакъв отделен глас и не проникваше в него със своето Аз, ами чуваше всички, чуваше цялото, единството, то беше, защото великата песен на хилядите гласове се състоеше от една-единствена дума, наречена ОМ: съвършенството". 

Херман Хесе, "Сидхарта", 1922 г.

Премиера на най-новия албум "Реката и пианото" на музиканта Николай Иванов ОМ предстои в предаването "Картини от една изложба" в навечерието на Деня на народните будители. "Той е чест гост на нашето предаване, когото нареждаме сред най-извисените ни автори - пояснява традиционният водещ Сергей Шишов - В стилистично отношение в този албум долавяме елементи от различни течения в днешната пианистична музика – съвременна класика, филмова музика, минимализъм, импровизационни похвати".

Ето как авторът въвежда в идеята на "Реката и пианото": "Няколко поредни години работата ми като реставратор по скулптурните фасади на сградите премина в два дунавски града – най-вече в Русе, а след това и във Видин. Доминираща през цялото време беше енергията на голямата река. Тя беше многопластов вдъхновител  и природата около нея създаваше мистично, медитативно, трансово внушение. Идеята на албума проследява фрагменти от целия ми досегашен път на творческо вдъхновение, "излети" в пианистична форма. Макар основно реката да е вдъхновителят като конкретна визия, за която е писана тази музика, тук просто поетично се разказва за "красивото" – музиката иска да ни върне към онези дълбоки и понякога носталгични състояния на съзерцание, хармония, светлина и близост с природата. Релакс и медитативност, любов и събуждане на спомена за просветляващото и осеняващото ни вдъхновение. А през цялото време в главата ми беше и любимият ми фрагмент от "Сидхарта" на Херман Хесе за реката и ОМ (виж по-горе). Гласовете на случванията и моите лични преживявания са превъплътени в тази музика. Надявам се чрез нея да се предава дълбокото чувство за Вселенска Хармония.

В селекцията и работата по този албум се стремях да се придържам към една много близка за моето изразяване стилистична посока, която е свързана и с постоянния ми стремеж да открия себе си в тези музикални търсения. Макар че съм много продуктивен, този албум е замислян дълго, отличава се от останалите и заема специално място. Особено пианото..." – завършва Николай Иванов ОМ.

Албума "Реката и пианото" ще чуем в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР, събота, 28 октомври, след новините от 22.00 ч., и това ще бъде неговата премиера.