Меломанските приключения на Плешивото куче продължават и тази събота.

• Знаменитите прогресари Ривърсайд пристигат за нов концерт у нас, който ще се състои в столичния клуб "Джой Стейшън" на 27 септември. Гостуването на авангардните поляци - вече като квартет, е част от  турнето за представяне на новия им силен албум "ID.Entity".

- Петата вълна на Ривърсайд приижда с 11 епични пиеси, събрани в два диска. Всичко за актуалното издание, основано на характерния за групата саунд, но включващо и нова динамична формула. Кои са въпросите, наляли масло в композиторския процес на музикантите?

- Какво да очакваме от събитието и репертоара на гостите, чийто подход е винаги различен.

- Честит рожден ден на фронтмена Мариуш Дуда, който "поскъпва" два дни преди концерта в София. Вокалист, композитор, аранжор, продуцент, който обаче владее още бас китарата и перкусиите, един от немногото съвременни европейски музиканти, които владеят изкуството да минават отвъд границите на творческото си тяло.

•  В нощите на скъпите покойници:

Дийн Рийд, който, ако беше жив, трябваше да навърши 85 на 22 септември.

- Трагичната кончина на популярния певец и актьор. (Само)убийство или...

- Чужд сред свои, свой сред чужди, пеещият каубой от Колорадо всъщност премина Желязната завеса, за да се превърне в любимия западняк на Изтока, стана член на Световния съвет на мира, а не легенда в Холивуд, като можеше и имаше всички данни за това.    

- Кои са трите важни събития в живота и кариерата на "Червения Елвис", които са му се случили на 22 септември?

Борис Моисеев, съветски и руски певец, хореограф, танцьор, писател, актьор, ръководител на танцова група и автор на популярни предавания, сред знаковите 90-арски изпълнители.

- Спомен за артиста, една година след неговата смърт.

- "Детето на порока" и "Падналият ангел" - сред първите, които в тази част на света признаха влечението към собствения си пол.

- Защо беше изключен от Комсомола? Дългият път на Борис Михайлович от появата му на бял свят в женски изправителен лагер, през танцовата школа на известната балерина Нина Млодзинска и трио Експрешън, до "Сан Ремо" и театъра "Бийкън" в Лондон.  

- "Моето семейство е публиката, това са моите приятели. Което ми стига", признава в едно от последните си интервюта покойният. Но това не е всичко, с което той остана в сърцата и спомените на руснаците. Работил е като модел за известни руски модни дизайнери. Участва в игралните филми "Дойдох и казвам", "Сезон на чудесата", "Поле на несеяна ръж", в научно-фантастичната продукция "Дневен страж" с епизодична роля. Но пък изигра главната - тази на Риголето във филма "Отмъщението на шута". Памет за артиста с песента "Танго кокаин".

"Плешивото куче" се излъчва по програма "Христо Ботев" по БНР с автор и водещ Ивайло Кицов всяка събота между 16.00 и 17.00 часа.    

Снимка: Wojtek Kutyla from Riersideband.pl